MRSA, dat is die varkensbacterie die van dier op mens kan overspringen. Een uitbraak is niet zo best voor ons. Je mag het een beetje vergelijken met milde vorm van vogelpest.

De redactie kreeg een brief van 13 juni jl. in handen waaruit blijkt dat een onderzoek is gestart naar de overdracht van MRSA. Men wil weten of de bacterie zich wellicht al op enige schaal van mens tot mens verspreidt. Dat is een goeie zaak, want we kunnen het maar beter weten.

Nee, dit is geen stemming- of bangmakerij, maar wel een gevolg van de manier waarop we varkens houden: met veel medicijnen en weinig arbeid, want dat is goedkoper.
Als je ze allemaal en altijd maar genoeg antibiotica geeft worden de dieren niet ziek en heb je er weinig werk aan. Behalve dan aan wat onder de oppervlakte leeft en langzaam resistent wordt. Dat is nl. het gevolg van veel antibiotica. Veel varkens doen de rest. Springt het beestje over op mensen en kunnen we het niet meer bestrijden omdat er geen bestrijdingsmiddel - antibiotica dus - meer tegen gewassen is, dan heb je de poppen aan het dansen.

MRSA onder mensen, het is één van de prijzen die we betalen voor onze mateloze goedkoopteziekte.
Dit artikel afdrukken