Franse duikers halen duizenden autobanden uit de Middellandse zee omdat ze giftige stoffen zouden lekken, meldt De Morgen. De banden zijn overblijfselen van een kunstmatig rif dat is aangelegd in de jaren '80. Het rif lag op 500 meter voor de kust van Cannes en Antibes. Het experiment leek dé manier om de oude banden te hergebruiken en een habitat te creëren voor het leven onder water. Een win-winsituatie, maar niet dus.

In 2005 concludeerden onderzoekers van de universiteit van Nice echter dat de autobanden bij aantasting gevaarlijke stoffen, zoals zware metalen, de zee in lekten. Vissen meden het bandenkerkhof al.

Volgens de Franse overheid was er van acuut risico geen sprake en de banden bleven op de bodem. Na meer onderzoek, waaruit de gevaren steeds duidelijker werden, kwam de Franse overheid in 2015 alsnog in actie. Duikers haalden bij wijze van proef 2.500 banden naar boven. Deze weken zullen er 10.000 banden volgen en in 2019 nog eens 12.500.

De Franse overheid steekt €1 miljoen in het project, het uit de zee halen van de banden, en de bandenfabrikant Michelin draagt nog eens €200.000 bij.
De Morgen - Ecologische flop: Frankrijk verwijdert duizenden autobanden uit de zee
  • Deel
Druk af