Vanmorgen een berichtje in de krant van Wakker Nederland - ja, ik weet het, maar het is interessant vanwege de reacties.

De Nederlandse Gezondheidsraad stelt voor mensen te betalen voor het afstaan van een nier. Je krijgt dan 100 euro in de maand voor de rest van je leven. Boze reacties op de site (23 binnen een uur, op zaterdagmorgen): menselijke onderdelen geef je weg, daar vraag je geen geld voor.

Nou is dat volgens onze geleerde en geachte Gezondheidsraad niet zo. De raad wil geen geld geven, maar een levenslange gratis ziektekostenverzekering. Zoals de Wakkere krant schrijft:
Een gratis polis past bij de heersende moraal 'dat organen geen dingen zijn waar je geld voor zou moeten krijgen', meldt de adviesraad.
De verwachting is dat mensen minder snel uit financieel gewin een nier zullen afstaan. Je kan van de opbrengst tenslotte niet even snel een auto kopen


Weet je wat honderd euro in de maand minder uitgaven je meer oplevert bij, zeg, het aanvragen van een consumptief kredietje? En weet je waar die het meest voor worden gebruikt? Nee?
Voor vierwielers, zo'n 80% van de persoonlijke leningen rijdt rond in de vorm van glimmend blik.

De Gezondheidsraad houdt zich ook met eten en eetrichtlijnen bezig. Daar weten we nog maar bar weinig van, maar we willen wel ingrijpende maatregelen treffen. Dat kan nooit goed gaan.

Hoe naief is dit soort organen?

Misschien moeten ze zich met gezondheid bezig houden en niet met marketing en beleid.
Dit artikel afdrukken