De hevige en langdurige regenval in Nederland en België is geen toevallig weerseffect, maar een direct gevolg van de opwarming van de aarde. Verschillende wetenschappelijke studies onderbouwen dit verband en wijzen op structurele veranderingen in neerslagpatronen als gevolg van klimaatverandering.
Klimaatonderzoekers zeggen bewijs te hebben dat klimaatverandering de regenpatronen wereldwijd verandert. Een recent onderzoek, geleid door Zhang Wenxia van de Chinese Academie van Wetenschappen, toont aan dat ongeveer 75% van de landoppervlakte verspreid over de gehele aarde met grotere schommelingen tussen natte en droge periodes te maken heeft. Ze baseren hun uitspraak op een analyse van de weergegevens van 1900 tot 2020. Per 10 jaar zijn de uitschieters naar (te) droog en (te) nat weer op dagbasis 1,2% groter geworden. Daardoor neemt de kans op zowel droogtes als overstromingen toe.

Meer waterdamp
De opwarming van de aarde vergroot het vermogen van de atmosfeer om vocht vast te houden met zo'n 7% per graad opwarming. Als het dan regent, is de neerslaghoeveelheid groter. Omgekeerd kan, doordat de lucht meer waterdamp kan bevatten, neerslag ook langer uitblijven, met droogte tot gevolg. Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid waterdamp de belangrijkste factor voor de toenemende extremen in hydrologische verschijnselen. Luchtstromingen en andere factoren spelen een veel kleinere rol.

Dát neerslag extremer wordt in een opwarmende wereld is op zich geen opzienbarende conclusie. Het werd al voorspeld door de klimaatmodellen. "De verdienste van deze auteurs zit hem er vooral in dat ze dat effect in de waarnemingen op wereldvlak en voor een lange tijdreeks hebben teruggevonden," zegt geograaf Kwinten van Weverberg in De Standaard. Met andere woorden: de auteurs hebben kunnen vaststellen dat de variabiliteit tussen nat en droog stérker toenam sinds 1950, toen ook de trend van opwarming duidelijk zichtbaar werd.

Gevolgen voor Nederland
Deze wereldwijde trends blijven niet zonder invloed op Nederland. Kijk alleen maar naar de droge zomers van afgelopen jaren en - dit voorjaar - naar de extreme regenval. Deze veranderingen hangen structureel samen met de opwarming van de aarde en zijn niet slechts incidentele weerseffecten, al zullen er vast nog mensen zijn die dat niet zo willen zien.

Het is van belang maatregelen te nemen om ons aan te passen, want de grotere neerslagvariabiliteit heeft grote gevolgen voor de economie - denk maar aan de landbouw - en ecologie van het Europese continent, schrijven de auteurs.