De doggybag raakt langzaam ingeburgerd in Nederland. Dat concludeert Natuur & Milieu op basis van een online onderzoek onder 832 Nederlanders.
Dertig procent van de geënquêteerden zegt weleens om een doggybag te vragen, tegen 18% in 2014. Ook restaurantpersoneel biedt vaker een doggybag aan: 41% in 2018 versus 27% in 2014. Schaamte tegenover tafelgenoten of personeel en het niet beseffen dat een doggybag tot de mogelijkheden behoort, zijn de belangrijkste redenen om kliekjes in het restaurant achter te laten.
Natuur & Milieu moedigt mensen aan om massaal een doggybag te vragen in restaurants, en de reactie van tafelgenoten of personeel te delen op social media onder de hashtag #dagvandedoggybag. De leukste inzendingen winnen een dinerbon. Daarnaast geeft de milieuorganisatie 50.000 nieuw ontwikkelde doggybags gratis aan restaurants.
Ik neem zelf wel eens een bakje mee, zodat ik nergens om hoef te vragen.