imageMet biologisch mag niet geknoeid worden. Iets is alleen biologisch als er een keurmerk op staat. Noem het niet biologisch als het dat niet is. Daar staan strenge boetes op.
Het is nou eenmaal serieus. Da's dus best logisch, ook al is een biologisch varken heus niet altijd gelukkig en zou je als nietsvermoedende consument niet willen zien hoe het leeft en ook snel wordt grootgejaagd om te kunnen worden geslacht. Er moet tenslotte wel geld worden verdiend.

Jammer, maar wilde varkens, wilde vis en wilde fazant kunnen niet biologisch heten. Ze hebben alle ruimte, maar je weet niet waar ze hebben gezeten. Geen label dus, ook al zijn ze biologischer dan 'biologisch'. Ze zijn natuurlijk.

Natuurlijk slaat natuurlijk op alles aan puurheid wat de natuur te bieden heeft. Het is méér dan biologisch. Dat zou je willen, want 'natuurlijk' blijkt vogelvrij. In de VS werden in 2007 2.617 nieuwe producten op de markt gebracht. Vooral op drankjes is het een populaire claim. Maar liefst 542 nieuwe Amerikaanse drankjes zijn 'natuurlijk' maar niet heus.
Europa is wat bescheidener. 878 nieuwe 'All Natural' nieuwe eetproducten zagen het daglicht. Daarnaast toch ook maar liefst 509 drankjes. Alweer allemaal natuurlijk maar niet heus uiteraard.

Amerikanen schijnen het zat te zijn, want ze weten dat de meeste van die producten uit de fabriek komen. Niettemin is de wetgever niet van plan om 'natuurlijk' - de moeder van alles wat biologisch is - te beschermen.

Misschien moeten we het zo begrijpen: biologisch is de getemde natuur. Natuurlijk als woord is een marketingwoord. Daar hoeven we het dan ook niet meer over hebben, want we willen de natuur alleen nog maar in een biologisch doosje met een keurmerk. Daarbuiten is ze vogelvrij.
Dit artikel afdrukken