image
Roy Lichtenstein, Meat, acryl op canvas, 21 1/4" x 25 1/4", 1962

Vlees heeft het gedaan, wat Natuur en Milieu betreft. Daarom wil de organisatie wil een halvering van de vleesconsumptie.

Reden is de wereldwijde groei van de vleesconsumptie een toenemende vraag naar landbouwproducten. "Voor de productie daarvan is grond nodig, waardoor in Brazilië en in delen van Afrika onvermijdelijk nog veel biodiversiteit verloren zal gaan," zegt N&M.

Het lijkt me nogal een utopie dat wij de wereld kunnen redden door minder te vlees eten. Zelfs een collectief Nederlands en Vlaams veganisme redt de wereld niet van een miljard Chinezen die staan te trappelen om met hun nieuw verworven rijkdom eindelijk ongeremd vlees te kunnen eten.

Het voorstel zou zinvol zijn als het pleitte voor innovatieve bronnen van dierlijk eiwit: insecten, kweekvis en kweekmosselen die gevoed worden met algen. Ze zijn efficient (voedselomzettingsconversies naderend tot 1), vergen minder dieronwelzijn en zijn uitstekend te verwerken tot 'happy meat for the masses'.

Ik ben het volstrekt eens met de stelling dat we (heel veel) teveel vlees achteloos wegkauwen en zelfs weggooien. Dat is respectloos. Minder, maar beter lijkt me persoonlijk een goeie.

Toch blijf ik zitten met een vraag: waarom is de Milieubeweging (die van de Dieren incluis) niet meteen innovatief en oplossingsgericht? Nee's zijn makkelijk, maar polariseren. Hoe het wél kan is pas interessant. Want laten we er nou toch echt over ophouden: mensen zijn omnivoren. De natuur, zelfs die in ons, kun je niet ontkennen.

Trouwens: wel eens bedacht hoeveel 'landbeslag neutraal' méér varkens we kunnen produceren als we die maar weer gewoon ons eetafval zouden mogen voeren? Het gaat om duizelingwekkende aantallen. Vele tientallen miljoenen.
Dat heet - helemaal volgens de laatste mode - een duurzame cyclus. Zeker als je de stront weer op het land gebruikt.
Dit artikel afdrukken