Bij veel voedingswetenschappers bestaat een groot vertrouwen in het idee dat voedingsgerelateerde gezondheidsschade in de toekomst uitgesteld of voorkomen kan worden door ‘personalized nutrition’. Ofwel, met voldoende inzicht in de biochemische routekaart van de mens is optimale gezondheid per individu te realiseren.

Stroomafwaarts versus stroomopwaarts
Dit is een ‘stroomafwaartse’ benadering. Het is een soortgelijk idee als de biologische psychiatrie omarmde in de jaren zestig. Medicalisering van problemen van een zogeheten biochemische imbalans heeft in Nederland geleid tot 1 miljoen slikkers van antidepressiva. Het heeft ook geleid tot minder aandacht voor preventie van depressies. Bij hypertensie (4,5 miljoen gebruikers) en statines (1 miljoen) is dat ook het geval. Het lijkt op de aanpak van infectieziekten totdat de hygiënisten (zoals Samuel Sarphati in Amsterdam) in het midden van de 19e eeuw zich richten op de omstandigheden die de kans op ziekten bevorderden en niet op het individu. Zij voorzagen daarbij ook een krachtig en blijvende inzet van de overheid. Dit is een voorbeeld van ‘stroomopwaartse’ benadering.

Jaap Seidell bepleit in zijn lezing een versterking van een ‘hygiënistische’ benadering in de voedingswetenschap. Zijn conclusie is dat er meer te verwachten is van sociale experimenten dan van laboratoriumonderzoek.

Info
Datum: 12 januari 2017
Locatie: De Glazen Zaal in Den Haag, te vinden op de Prinsessegracht 26 in Den Haag
Tijd: 14:30 - 18:00 uur.
Registreren kan door een mailtje te sturen naar info@voedingsacademie.nl.

Kijk voor meer info op de website.

Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen
Jaarlijks organiseert de NAV in januari een publiekslezing waarin een actueel voedingsvraagstuk centraal staat om ook niet-leden de gelegenheid geven mee te discussiëren. De NAV nodigt een prominente wetenschapper uit deze te verzorgen.

In 2016 heeft Louise Fresco een inspirerende lezing verzorgd. In 2015 heeft Daan Kromhout (NAV lid) de lezing gehouden over “Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?”. In 2014 verzorgde Fred Brouns (Maastricht University) deze lezing met als onderwerp: “’Gezonde Voeding’ wie kan ik nog vertrouwen?”. De eerste publiekslezing in 2013 werd verzorgd door Frans Kok, getiteld: “Verslikken we ons in onze voeding?”.
Dit artikel afdrukken