Er zijn verschillende indexen, onder meer voor natuurkunde, scheikunde, aard- en milieukunde en biologie. Overall is China’s aandeel in natuurwetenschappelijke tijdschriften het grootst. China’s aandeel steeg met 21% van 2021 naar 2022. Het aandeel van de VS, de koploper van vorig jaar, zakte juist met 7%.

Er is een algehele verschuiving gaande waarbij Westerse landen terrein verliezen aan Aziatische landen, zoals China en India. China investeert nadrukkelijk in internationale publicaties en richt zich vooral op de toptijdschriften. Die strategie werkt. Toch zal de stijging van China vermoedelijk vertragen. In China is een verschuiving richting publicatie in binnenlandse tijdschriften aan de gang.

Nederland staat in de index ‘Health sciences’ als 8e op de lijst, met 358 gepubliceerde artikelen. Onder Health sciences vallen medicijn- en farmacologische studies. De Verenigde Staten staat bovenaan de Health sciences-lijst met 5.352 gepubliceerde artikelen.

Dat Nederland zo relatief hoog staat komt door de snelle toename van het Nederlandse onderzoeksbudget voor medische studies. Dat is van €67 miljoen in 2019 gestegen naar €235 miljoen in 2020. Nederland staat ook op de 4e plaats wat betreft het aanvragen van medische patenten. We staan 6e voor wat betreft biotechnologie-patenten en 8e voor wat betreft farmaceutische patenten.

China besteedt 5% van het bruto nationaal product aan gezondheid. In de VS is dat bijna 17% (en in Nederland zo'n 11%). Dat is een mogelijke verklaring voor het feit dat China in de categorie Health Sciences – als enige categorie – nog onder de VS staat.
Dit artikel afdrukken