Jaarlijks wordt zo'n 7% van alle geteelde groente - vers, diepvries of bewerkt - verhandeld op de wereldmarkt. Tussen 2017 en 2022 nam de wereldwijde handel in groente met gemiddeld 3% per jaar toe. Tegelijk ontwikkelde de totale mondiale groentenproductie zich in een langzamer tempo, met gemiddeld groei van 1,2% per jaar. In de ontwikkelde Verenigde Staten en de Europese Unie daalde de productie echter met respectievelijk 3,3% en 3,6% per jaar in de periode 2017-2022.

Diepvries: China haalt België in
De groei is niet gelijk verdeeld: er zijn landen met een hoge groenteproductie, zoals China, de grootste groenteboer ter wereld, die een grote variëteit aan groenten exporteren. Er zijn ook landen, zoals India, die maar één groente exporteren. En er zijn (kleine) landen, die wereldwijd helemaal niet tot de grote groenteproducenten behoren, maar wel grote groente-exporteurs zijn. Dat geldt met name voor Nederland en België.

De nieuwe World Vegetable Map van Rabobank (de eerste verscheen in 2018), barst van de interessante informatie.

Bovenaan de top-15 van verse groentenexporteurs (gemeten in uitvoerwaarde) staat Mexico, gevolgd door Spanje, Nederland, China en de VS. In 2017 prijkte Nederland nog bovenaan deze lijst, nipt boven Mexico en Spanje. Kijk je naar de top-15 van verse groente-importerende landen, dan staat de VS bovenaan, gevolgd door Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk én: Nederland. Niet te missen is dat de grotere afhankelijkheid van de VS van geïmporteerde groenten Mexico naar de toppositie van groentenexporteurs heeft gekatapulteerd (een groei van bijna 40%).

Op het gebied van diepvriesgroenten heeft China de koppositie overgenomen van België als grootste exporteur. Nummer 3 is Spanje, 4 Mexico en op de vijfde plaats staat Nederland. Voor wat betreft groenteconserven is de top-5 China, Italië (tomaten!), Spanje, Nederland en Turkije. De wisseling van de wacht tussen België en en China is niet zonder betekenis. De Vlaamse groenteverwerkende industrie is een sector van formaat, maar verloor in 2022 aan positie in de markt. Dat gaf de productie elders groeikansen.

Uien: van overal tot de buurman
Wie naar de kaart lijkt, vallen de verre bestemmingen op van de uien- en sjalottenexporten. Uien en sjalotten behoren tot de groentesoorten die in de periode 2017-2022 hard groeiden, met gemiddeld 2,6% per jaar. Nederland exporteert grote hoeveelheden uien naar Borneo en naar Afrika, naar landen als Senegal, Guinee, Mauritanië en Ivoorkust. Opvallend genoeg haalt buurland Ghana de uien uit het naastgelegen Niger.

Ook India is een uienexporteur eerste klas. Uien uit India blijven wel dichter in de buurt, het land exporteert naar Indonesië, Borneo, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Zaad
Nederland is van oudsher sterk in de zaadveredeling en zaadhandel. Die positie heeft ons land in de afgelopen periode verder versterkt. Aan exportwaarde steken we met kop en schouders boven andere grote zaadproducenten als de VS, Frankrijk en Chili uit, aldus Cindy van Rijswick van Rabobank op AGF.

Polen is het rijk van de paddenstoelen
De groente waarvan de teelt de afgelopen periode het meest is toegenomen, is de champignon. Uit de World Vegetable Map blijkt dat de champignonteelt wereldwijd met gemiddeld 4,0% per jaar gegroeid is. China neemt het leeuwendeel van de paddenstoelenproductie ter wereld voor zijn rekening, met 45.429 miljoen kilo, gevolgd door de VS (319 miljoen kilo), India (280 miljoen kilo), Polen (257 miljoen kilo) en Nederland met 235 miljoen kilo.

Polen is dan weer wel de onbetwiste wereldkampioen verse champignonexport, met bijna 250 miljoen kilo. Nederland blaast met ruim 50 miljoen kilo een leuk maar veel duurder partijtje mee omdat de kostprijzen hoger liggen; daarom is ons volume aanzienlijk gekrompen ten opzichte van 2017 en moeten we de tweede plaats inmiddels aan Canada (ruim 60 miljoen kilo aan geëxporteerde paddenstoelen) laten. Wit-Rusland en China maken de top-5 van paddenstoelenexporteurs vol.

De World Vegetable Map is hier te downloaden. De map van 2018 vind je hier.
Dit artikel afdrukken