Het Compendium is een samenwerkingsverband van de Rijksoverheid, LEI, WUR en het CBS. Zij zeggen in hun analyse o.m.: "De ondernemers op kleine boerenbedrijven hebben onvoldoende landbouwactiviteiten om van te kunnen leven. Deze kleine boeren opereren doorgaans hobbymatig of zetten stappen in de richting van bedrijfsbeëindiging. Het gaat vooral om oudere ondernemers en ondernemers die naast hun landbouwactiviteiten er een andere inkomstenbron bij hebben. Zo ontvangt bijna een vijfde van deze hobbyboeren AOW."

De site bevat tal van cijfermatige analyses en laat onder meer zien via welk verloop boerenbedrijven de afgelopen jaren steeds groter werden en hun aantal afnam.

Toekomstscenario's bevat het Compendium niet. In de grote tuinbouw en varkenshouderij doet zich de merkwaardige situatie voor dat juist de grote bedrijven negatieve inkomsten laten zien bij hoge en dus niet meer aflosbare leenvolumes. De gevolgen van het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid voor gesubsidieerde vormen van landbouw (m.n. akkerbouw) laten volgens boerenkoepel LTO geen rooskleurige verwachtingen zien voor die sectoren. De component vreemd vermogen op de balans van andere grote boerenbedrijven neemt aanmerkelijk sneller toe dan hun winstcapaciteit.

Geconstateerd kan worden dat de hobbyboer meer geld verdient dan menige grote, cq. solider balansverhoudingen laat zien dan de grote. Hoeveel meer en hoe die verhoudingen er precies uitzien, dát zou pas echt nieuws zijn.

Dit artikel afdrukken