Door slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana vanwege zware regenval en ziektes onder de gewassen steeg de inkoopwaarde van cacao in de handel met 40%, meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

In het eerste kwartaal van 2024 kwam 41% van de cacao-invoer naar Nederland uit Ivoorkust, gevolgd door Kameroen met 17% en Ghana met 11%. Hoewel de invoer uit Ivoorkust en Ghana steeg met respectievelijk 40 en 35%, nam het aandeel van deze landen in de totale invoer af. De importen uit Nigeria, Ecuador en Peru namen toe.

Het toegenomen invoervolume heeft vermoedelijk niet te maken met een gestegen vraag, maar met extra voorraadvorming. Die strategie van handel en verwerkende bedrijven heeft tot doel om onzekere aanvoer en te hoge prijzen in de toekomst op te vangen.

Nederland belangrijkste invoerhaven voor de EU
Nederland is de grootste importeur van cacao in de EU en had in het eerste kwartaal van 2024 een aandeel van 30% in de totale cacao-invoer van de EU, wat een stijging is ten opzichte van 25% een jaar eerder. Duitsland en België volgden met respectievelijk 22 en 14%. Ivoorkust was ook voor de EU het grootste herkomstland van cacao. Nederland speelt een cruciale rol als doorvoerhaven en leverancier van verwerkte cacaoproducten aan andere EU-landen, met slechts 5% van de invoerwaarde als directe doorvoer.

De stijgende cacaoprijzen hebben direct invloed op de prijzen van chocoladeproducten voor consumenten. De gemiddelde kostprijsstijging van chocoladeproducten zoals repen, bonbons en andere producten met een hoog cacaogehalte is fors. Er is geen uitgebreid cijfermateriaal beschikbaar over de prijsstijgingen van productcategorieën.

Dure inkoop nog niet verwerkt in consumentenprijs
Wij checkten de prijs van een reep pure chocolade van Verkade bij Albert Heijn. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een Verkade pure chocoladereep (111 g) bij Albert Heijn €2,15. In het eerste kwartaal van 2024 was de prijs gestegen naar €2,19 voor dezelfde reep. Een prijsstijging van slechts 1,9% binnen een jaar. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een reep pure chocolade van Tony's Chocolonely bij Albert Heijn €3,89. In het eerste kwartaal van 2024 was de prijs gestegen naar €4,19 voor dezelfde reep, een prijsstijging van ongeveer 7,7% binnen een jaar.

De cijfers laten zien dat de prijsstijgingen van de grondstoffen vermoedelijk nog onvoldoende in de prijzen van de producten zijn verwerkt.

cacao import cbs

Dit artikel afdrukken