In de Ondertussen van vrijdag 20 december vallen mij deze berichten op:

- de Belgische zelfbedieningsrestaurantketen Lunch Garden zet vanaf vandaag robots in om kinderen aan te moedigen al hun groenten op te eten (RetailDetail). Hebben kinderen hun bordje leeg? Dan krijgen ze een beloning van Bob Alles-Op, Elly Eetgraag of Pol Buikje-Vol. Liggen er nog groenten op het bord, dan vraagt de robot om nog wat meer te eten. De Lunch Buddies gebruiken hiervoor artificiële intelligentie. Onder meer het ziekenhuis in Bonheiden test een robot uit. Wel opmerkelijk, de kindermenu’s van Lunch Garden worden niet automatisch met groenten geserveerd (Nieuwsblad).

- met een gemiddeld rapportcijfer van een 5,1 zakt heel Nederland voor het alcoholexamen. Onder Nederlanders is maar weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol, is de conclusie uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut (NRC). Een greep uit de resultaten: minder dan 9% van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5% van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Wel weet 90% de negatieve gevolgen van alcohol voor de lever. Iedereen kan nu zijn eigen kennis testen op alcoholexamen.nl.

- waarom eten we dat kerstdessert toch nog op, ook al zitten we vol? Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) legt het vandaag uit in een persbericht. Het signaal om te stoppen met eten treedt grotendeels onbewust op en wordt in belangrijke mate beïnvloed door onze hormonen. Bij de een treedt het verzadigingsgevoel eerder op dan bij de ander. Maar we kunnen er ook omheen eten. Als eten simpelweg té lekker is, zorgt dit beloningsgevoel ervoor dat er toch nog een toetje bij past. Dit wordt ook wel de toetjesmaag, of ‘hedonisch eten’ genoemd. Vraag: ‘(Hoe) blijf jij de decemberkilo’s de baas?’ (Foodlog). Het LUMC geeft in ieder geval een aantal tips: langzaam eten, een kleiner bord en bestek en een kopje laagcalorische soep of glas water (liefst koud!) vóór je maaltijd.

Niemand heeft het kunnen missen: het hele buitenland hoorde Urgenda vandaag in de finale winnen tegen de Nederlandse Staat die meer moet doen aan CO2-reductie (BBC), hoewel minister Wiebes daar nog niet van overtuigd lijkt (Gelderlander). Voor honderden huishoudens in Zutphen dreigt een karige kerst (Omroep Gelderland). De voedselbank ging donderdag per direct dicht, het pand is onveilig. Honderden huishoudens zullen het daarom moeten doen met kleinere noodpakketten in plaats van de gebruikelijke voedselpakketten. Gelukkig springen andere voedselbanken bij. Is die tonijn tijdens het kerstdiner duurzaam? Het Financieele Dagblad duikt in het verhaal van de tonijn(oorlog).
Misschien ter overvloede, maar geef je huisdier tijdens het kerstdiner geen alcohol, chocola, rozijnen, sultana's, aalbessen, ui, knoflook, prei, donker of verwerkt vlees en gekookte/bereidde botten (Independent).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken