image

In opdracht van het ministerie van LNV is onderzocht hoe Nederland over dierwelzijn denkt. De resultaten zijn vrij toegankelijk te downloaden.

Het is altijd weer boeiend om te lezen wat mensen denken. Zegt het rapport over dit hyper media-onderwerp wat je op basis van de nieuwsdruk in de pers mag verwachten of is de burger toch origineel?

Het eerste is het geval. Opmerkelijk is wel dat een ruime groep van de 1000 geinterviewden aangeeft onvoldoende van dierwelzijnsissues te weten. Onduidelijk is of ze vinden dat ze te weinig weten welke issues er zijn of bedoelen niet te weten hoe die echt in elkaar zitten.

Zou het ministerie er niet goed aan doen om daar eens in te duiken?

Dit soort marktonderzoek is nl. net zoiets als eerst mensen een lesje leren en dan overhoren. Zoals een bevriend marktonderzoeker het uitdrukt: eerst verstop je paaseieren en dan ga je ze zelf zoeken. Vooruit, in dit geval kijk je toe hoe en waar iemand ze verstopt en dan help je mee ze weer op te rapen.
Hij past voor dat soort onderzoek omdat je het rapport kunt schrijven zonder het te hoeven doen. Je doet het hooguit om te kijken of er wat afwijkingen van de te verwachten trend zijn.

Voor alle duidelijkheid: ik vind dat er veel anders kan en zou moeten in de dierhouderij. Het zit alleen nogal eens anders in elkaar dan m.n. Wakker Dier en de PvdD ons met de in het rapport weer teruggevonden eieren willen doen geloven.
Dit artikel afdrukken