Prijsstijgingen
Twee derde van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over de prijsstijgingen en meent de inflatie duidelijk in de portemonnee te merken. Mochten de prijsstijgingen de komende tijd toenemen,
bron: distrifood
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit citaat bevat onjuistheden. Ik zou haast zeggen, daar gaan we weer, de pers die een rapport onjuist interpreteert.
Bron: Motivaction Maatschappelijke barometer, meting 22, factsheet.
Er staat "71% geeft aan op dit moment kritischer op de persoonlijke uitgaven te letten dan een jaar geleden, 25% geeft aan dat niet te doen", en daarna over die 71% :
"Deze groep die kritischer op de persoonlijke uitgaven let, doet dat door:
1. Meer op prijzen te letten (88%)
2. Minder (dure) kleren te kopen (49%)
3. Minder uit eten te gaan (45%)
4. Grote uitgaven uit te stellen (38%)
5. Minder op (dure) vakantie te gaan (37%)
6. Minder auto te rijden (34%).
7. Meer tweedehands te kopen (28%)
"
Behalve dat 17% overweegt te emigreren, overweegt daarnaast 13% meer zwart te werken en 9% "creatiever met de belastingaangifte" om te gaan.
Opmerkingen
1. Suggestieve vraagstelling
2. "minder uit eten gaan" betekent voor een flink deel van deze steekproef minder naar de snack-bar (e.d)
steven,
vrg : wie gaan er minder uit eten ?
antw: zij die trendy lifestyle in moeten leveren. dat gaat stap voor stap;
eerst restaurants, dan weekends, dan vakanties, dan kleding..
maar zonder trendy lifestyle blijft uw restaurantbudget langer onaangetast.
denk je niet ?
maar ik was teveel hier te laatste dagen. wat rustiger aan doen
Marieke, wat een opluchting (naja). Ik doelde op "Lizet, kwam die eetcultuur niet met de Vlamingen mee, die vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar het Noorden trokken?" Mar laat ons gewoon eens tot de topic zelf kopen: "WIE GAAT ER MINDER UIT ETEN? En heeft dat echt met koopkracht te maken?"
Steven, ge hebt niets ontketend.
de trigger was dit:
"In het interbellum was het bonton om een Duitse dienstmaagd te hebben, daar zijn hele boeken over volgeschreven, Marieke. Jouw Vlaamse interpretatie van de Nederlandse geschiedenis is lek als een vergiet. De Vlaamse cultuur is eigenlijk die van de Italiaanse handelshuizen, dus niets oorspronkelijks aan"
die dienstmaagd hebben we al geriposteerd, maar nooit geweten dat de waardering voor de gutbürgerliche Küchen en cultuur in de vooroorlogsjaren zo groot was..
ten aanzien van vlaanderen maakt de culinair-historica een vergissing. een vlaamse interpretatie van de nederlandse geschiedenis is niet relevant. formeel begint de ‘nederlandse’ geschiedenis in 1830. het gaat om de geschiedenis der zuidelijke & noordelijke nederlanden, waar de machtsfactor en de handelsbelangen in de middeleeuwen in de zuidelijke nederlanden lagen. de eerste contacten vlaanderen/italië spelen zich af op jaarmarkten in de champagne. later verplaatsen die zich (handelshuizen uit genua en venetië) naar brugge. de italianen (laken) speelden een kleinere rol ten tijde van de hanze-handel (1200-1300) dan de hanzesteden. het belang van het laken loopt in de 14e eeuw terug. de werkelijke bloei van Italië (renaissance) vangt pas aan begin 15e eeuw (medici). dan is de bloei van vlaanderen als europees handelscentrum al voorbij. na de verzanding van het zwin en het verdwijnen van brugge als centrale stapelplaats verplaatsen de handels activiteiten in de zuidelijke nederlanden zich naar antwerpen, dat midden 15e eeuw groeit en halverwege de 16e eeuw al 100.000 inwoners telt. amsterdam telt dan ca. 20.000 inwoners. antwerpen is dan een van de toonaangevende europese handelssteden, waar veel calvinisten en protestanten woonden. de handelscontacten waren niet specifiek italiaans, maar europees. en die stad vluchtte na de val richting noord, waarna de bloeitijd van de noordelijke nederlanden aanvangt.
de renaissance bezwangerde heel europa en niet specifiek vlaanderen.
niets met foodlog te maken, wel met haar adagio van verificatie
over & out
Haha, die Marieke, over het heikele punt stapt ze heen: dat de Italiaanse handelshuizen de culinaire cultuur van Vlaanderen en dus indirect van Nederland hebben bepaald. Nee, ik ontken de uitwijkelingen en hun bijdrage aan het grootgroeien van de Nederlanden niet, maar... overdrijf toch eens niet zo. Er werd heel wat afgereisd, al vóór de volksverhuizing, maar om ons hier te beroepen op de keuken van de Longobarden, Franken, Kelten?
En die Duitse dienstmeisjes waren beslist geen vluchtelingen, ze kookten de sterren van de hemel, als ik mijn vader mocht geloven, dat had niets met zuinigheid te maken, wel met waardering voor de Duitse cultuur. Ik ken persoonlijk verschillende Brabantse meisjes die op een kasteel in België kookten, met de kookboeken in de koffer met de bus de grens over. Zitten nu in een bejaardentehuis in Eindhoven. Dus houd nou eens op met dat onderbuikchauvinisme. En laat de joden erbuiten (ook al zo'n populistische truc), mijn familie is deshalve wat beperkt in omvang.