De daling is vooral te danken aan de lagere prijzen van motorbrandstoffen (benzine en diesel), die 11,3% goedkoper waren dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) waren consumentengoederen en -diensten in Nederland in september 3,3% 2024 duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Nederlandse prijspeil ligt met dit inflatiecijfer flink hoger dan het gemiddelde van de eurozone, waar de inflatie daalde van 2,2% naar 1,8% in september. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor diensten, frisdranken, sappen, bier en tabaksproducten - waarvoor een hogere accijns geldt sinds 1 juli - in Nederland.

Europese geharmoniseerde inflatie

In augustus 2024 gaven consumenten 2024 0,7% meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het betreft volumecijfers, dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. De bestedingen aan kleding, schoenen, huishoudelijke spullen en elektrische apparaten stegen met 2,7%. Consumenten gaven daarnaast 2% meer uit aan overige goederen zoals energie en verzorgingsproducten.

De daling van de consumptie van voedings- en genotmiddelen zette door, maar was met 1,6% minder dan in augustus 2023 minder uitgesproken dan de afgelopen maanden. Consumenten bezuinigden dus ondanks de algehele toename in bestedingen, opnieuw op de boodschappen.

De consumptie van diensten nam daarnaast met 0,5% toe, met name aan vervoer en communicatie, terwijl de bestedingen aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten lager lagen dan een jaar eerder, aldus het CBS.
Dit artikel afdrukken