Met het Nederlandse Vreugdenhil heeft zich een volgende speler gemeld. De zuivelverwerker haalt sinds 1 april melk op in Vlaanderen en telt momenteel drie leveranciers, maar aast op meer bedrijven. Eerder al stortte het Nederlandse Royal A-ware zich op de Vlaamse markt en vorig jaar intensiveerde Friesland Campina zijn charmeoffensief onder de Vlaamse boeren door de coöperatie open te stellen voor Vlaamse leden. Met Vreugdenhil mengt een volgende partij zich in de strijd voor melk.

Rechts op de voorgevel hangt het naambordje van Milcobel, terwijl links op de gevel de naam van Vreugdenhil Dairy Foods prijkt. “Wij zijn vorige maand gestart met leveringen aan Vreugdenhil”, vertelt Gert Godrie die in Essen, aan de grens met Nederland een melkveebedrijf met 300 koeien runt. Vreugdenhil is in april gestart met ophalingen in Vlaanderen en heeft momenteel drie leveranciers.

Vreugdenhil Dairy Foods is gevestigd in Gorinchem, op zo’n 75 kilometer rijden van Essen. Doordat de afstand tot de Noorderkempen relatief beperkt is, is de regio volgens Godrie een interessante markt voor de Nederlandse melkerij. “De beslissing om in Vlaanderen melk op te halen is voor Vreugdenhil een logische zet,” legt CEO Albert de Groot uit. “We hebben een melkpoederfabriek in Zuid-Holland en deze locatie ligt voor onze RMO-chauffeurs op een geschikte afstand van de provincie Antwerpen.

Vreugdenhil is gespecialiseerd in de productie van melkpoeders en heeft zo’n 850 leveranciers. Zijn producten worden ingezet voor bijvoorbeeld medische voeding en als ingrediënt voor de voedingsindustrie. “Wij zijn op zoek naar meer volume melk omdat de markt voor melkpoeder nog elk jaar groeit. In België is er een match tussen de melkkwaliteit en -volumes die wij zoeken en ondernemende melkveehouders die bij Vreugdenhil passen”, klink het.

Zuivelbedrijven in de problemen door stagnerende melkplas
CEO De Groot is sinds vorige zomer voorzitter van NZO, de belangenbehartiger voor de Nederlandse zuivelindustrie, de evenknie van het Belgische BCZ. In een interview met Nieuwe Oogst schetste De Groot enkele weken geleden risico’s van een dalende melkplas in Nederland. Politiek beleid leidt volgens experts ook in andere Noord- en West-Europese landen tot een dalende of stagnerende melkplas. “De zuivelbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat de fabriekscapaciteit benut blijft in deze situatie. Er zijn bedrijven aan het reorganiseren. Dat is een onmogelijke opgave voor onze sector.”

Er is een war for milk gaande. Zuivelverwerkers strijden om de melk

Met het oog op een dalende melkplas bij onze noorderburen – een gevolg van het stikstofdebacle – zijn Nederlandse zuivelverwerkers al langer aan het sourcen op de Vlaamse markt. Royal A-ware is inmiddels een behoorlijke concurrent van Milcobel, traditioneel marktleider in Vlaanderen, terwijl ook Royal Friesland Campina op de poort rammelt. De Nederlandse zuivelverwerker zette vorig jaar zijn deuren open voor toetreding van Vlaamse melkveehouders tot de coöperatie. “Er is een war for milk gaande. Zuivelverwerkers strijden om de melk”, vertelt Godrie die Milcobel dus de rug toekeerde.

Ontslagen bij Milcobel
Milcobel lijkt voorlopig niet beter uit de melkstrijd te komen. De grootste Vlaamse zuivelaar zag het aantal leveranciers dalen van 1.700 begin 2022 tot zo’n 1.550 nu. Een deel van de uitval werd opgevuld met aangekochte zuivelproducten, maar in anticipatie op de toekomst plant Milcobel een reorganisatie. De zuivelververwerker kondigde recente het ontslag van 130 medewerkers aan en wil de productie van poeder in Kallo vanaf september aanzienlijk terugschroeven.

Nu Vreugdenhil ook actief is op de Belgische markt, is men ook gestart met een publicatie van de melkprijzen in Vlaanderen. De Belgische melkprijs over mei 2024 werd eerder deze maand vastgesteld op 45,56 euro/100 l. Dit is een stijging van 0,22 euro/100 kg melk ten opzichte van april 2024.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Vilt.
Dit artikel afdrukken