Koffiezetapparaten verkalken. Daarom moet je ze regelmatig schoonmaken. Vroeger vertelden Philips en Douwe Egberts dat je dat moest doen met een kopje water met azijn.
De verhouding ben ik vergeten. Ik doe maar wat. Zo ongeveer 1 deel water op 1 deel azijn. 2 keer het apparaat laten spoelen met dat naar zuur en bederf stinkende goedje en de leidingen van je apparaat waren weer als nieuw. Daarna nog even naspoelen met schoon water.

Vorige week zaterdag riskeerde ik bijna een echtelijke ruzie. Onze Magimix voor de Nespresso moest weer eens ontkalkt worden. Dat vertelde de juffrouw van de Nespresso shop-in-the-shop van de Bijenkorf waar we de kostbare aluminium capsules kopen. De computer houdt precies bij wat je drinkt, dat is het grote voordeel van distributie in eigen hand. Slim bedacht van Nestlé, want mijn vrouw wilde er meteen de doos (28,8 x 19,6 x 2 cm) schoonmaakspul bij die de verkoopster al in haar handen had. Ik niet. We hadden het hier tenslotte over verpakkingsbelasting. "Een kopje schoonmaakazijn en klaar is Kees", probeerde ik.
Geen beginnen aan. Het Nespressomeisje - een jaar of 22 - wist van niks en zei dat dat misschien vroeger wel een huismiddel was geweest, maar dat dit toch ongetwijfeld beter was, want speciaal voor het apparaat ontwikkeld.Nu zijn we dus weer eens de trotse eigenaar van een doos "descaling", die heel 'liefelijk' (gently zegt de verpakking in het Engels, con delicadeza en en douceur heet het in 2 romaanse en romantische talen) de kalkaanslag van het binnenwerk 'elimineert'.

Maken foodloglezers hun koffiezet- en espresso-apparaten schoon met mooi verpakt, erotiserend maatwerkspul of met echte schoonmaakazijn?
Dit artikel afdrukken