Het ANP schrijft: Volgens Brabeck-Letmathe is de situatie nu gelijk aan die in 2008, toen de prijzen zo hoog waren dat er problemen ontstonden in onder meer Afrikaanse landen, Haïti en de Filipijnen. ”De voedselprijzen liggen inmiddels veel hoger dan vroeger en waarschijnlijk zullen de prijzen zich rond dit niveau stabiliseren.”

In februari van dit jaar stond de index die de Verenigde Naties voor de voedselprijzen hanteert, op een record van bijna 238 punten. In september was de index gedaald tot 225 punten, maar dat is nog steeds hoger dan de hoogste stand in 2008.Volgens analisten waren de hoge voedselprijzen dit jaar mede aanleiding voor het ontstaan van de ’Arabische lente’ in Noord-Afrika en delen van het Midden-Oosten.

De stijging van de prijzen is waarschijnlijk het gevolg van speculatie, klimaatveranderingen en de groeiende bevolking van China en India. Volgens Brabeck-Letmathe wordt ook water steeds schaarser, vooral omdat mensen er te veel van gebruiken. De prijs van water zou moeten worden verhoogd, zodat bedrijven en consumenten er zuiniger mee om zullen gaan, aldus de topman.


Wat zijn de consequenties van de beprijzing van water voor al die gewone mensen in de wereld? Die vraag heeft grote nieuwswaarde.
Dit artikel afdrukken