Voedingsconcern Nestlé voert straks op 7.500 producten (waaronder pizza en chocolade) de Nutri-Score. Ook op de KitKat en Maggiblokjes dus, schrijft het Algemeen Dagblad. Nestlé voegt zich daarmee in de groeiende groep consumentenorganisaties en bedrijven die Nutri-Score graag als uniform voedselkeuzelogo zien binnen de Europese Unie (EU).
Nutri-Score is een logo dat met een letter (A tot en met E) en stoplichtkleur aangeeft hoe gezond een product is binnen een productcategorie. Het logo vergemakkelijkt in één oogopslag de gezonde keuze voor de consument.
Verschillende lidstaten voerden de Nutri-Score al in en ook Europese consumentenorganisaties pleiten voor Europese invoering. Maar er is ook kritiek. De Italianen zijn bijvoorbeeld fel tegen. Hun traditionele Italiaanse producten, zoals olijfolie en Parmezaanse kaas, scoren slecht.
Volgens Marco Settembri, directeur van Nestlé regio Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika, motiveert het logo consumenten juist om gezonde keuzes te maken en zet het producenten aan tot innovatie en transparantie. “Daarom vinden wij de Nutri-Score een goede maatstaf”, aldus Settembri.
In Nederland maakte HAK al vroeg de keuze om Nutri-Score op verpakkingen zetten. Ook de supermarkten zijn voorstander: vandaag werd bekend dat Ahold Delhaize Nutri-Score definitief gaat voeren. Daarmee loopt de supermarktketen vooruit op de invoering van de Nutri-Score in Nederland. Volgens de Nederlandse overheid moet het logo eerst beter aansluiten op de Schijf van Vijf, en wordt Nutri-Score pas in 2021 ingevoerd.
AD - Op pizza's en chocoladerepen van Nestlé is straks precies te zien hoe (on)gezond ze zijn
Nutri-Score is een logo dat met een letter (A tot en met E) en stoplichtkleur aangeeft hoe gezond een product is binnen een productcategorie. Het logo vergemakkelijkt in één oogopslag de gezonde keuze voor de consument.
Verschillende lidstaten voerden de Nutri-Score al in en ook Europese consumentenorganisaties pleiten voor Europese invoering. Maar er is ook kritiek. De Italianen zijn bijvoorbeeld fel tegen. Hun traditionele Italiaanse producten, zoals olijfolie en Parmezaanse kaas, scoren slecht.
Volgens Marco Settembri, directeur van Nestlé regio Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika, motiveert het logo consumenten juist om gezonde keuzes te maken en zet het producenten aan tot innovatie en transparantie. “Daarom vinden wij de Nutri-Score een goede maatstaf”, aldus Settembri.
In Nederland maakte HAK al vroeg de keuze om Nutri-Score op verpakkingen zetten. Ook de supermarkten zijn voorstander: vandaag werd bekend dat Ahold Delhaize Nutri-Score definitief gaat voeren. Daarmee loopt de supermarktketen vooruit op de invoering van de Nutri-Score in Nederland. Volgens de Nederlandse overheid moet het logo eerst beter aansluiten op de Schijf van Vijf, en wordt Nutri-Score pas in 2021 ingevoerd.
#4 Arnold,
Waar ik juist zo verbaasd over ben is dat die vader in het voorbeeld van Ellen-Maureen wel 'snapt' dat A en B de 'betere' keuzes zijn, maar blijkbaar geen kennis heeft van de voedingsadviezen in (ik neem aan) Frankrijk.
Het hele probleem met dit soort labels is dat er op een simpele manier met 3 kleuren of 5 letters per product gezegd wordt dit is goed en dit is minder terwijl de verzameling producten die je in totaal eet veel belangrijker is dan elk product op zich.
Het komt aan op een stuk basis kennis en aan voelen wat is goed en wat niet en dan kom ik eerder uit bij het onderwijs dan bij een kleurenwaaier.
Nutri-Score gezond? Mensen gebruik je gezonde verstand (of is dat er niet meer) en staan we al zo ver van de natuur? Nee alleen maar business.
Als het logo eerst beter moet aansluiten bij de Schijf van Vijf verwacht ik niet dat het ooit in Nederland ingevoerd gaat worden. Pizza staat niet in de Schijf van Vijf, dus die kunnen dan toch nooit A of B scoren?
Ik denk dat er nog veel voorlichtingswerk te doen is omtrent het logo omdat er momenteel bij de consument nog grote onduidelijkheid bestaat wat het logo inhoudt. Volgens mij is het onduidelijk dat het om een gezonde keuze gaat binnen een productgroep en het niet gaat om de gezondheid in het algemeen.
Afgelopen week hadden wij een vriendje van onze zoon bij ons aan tafel. Hij vertelde dat hij bij ons voor het eerst deze week een zelfbereidde maaltijd at. De relatie van zijn ouders heeft de confinement niet doorstaan, leven nu gescheiden van elkaar en het vriendje woont nu om de week bij zijn vader. Sinds de scheiding moet zijn vader de maaltijden bereiden en verwarmd sindsdien eigenlijk alleen nog maar kant en klaar maaltijden (vooral pizza vertelde hij). Volgens zijn vader is dit geen probleem omdat bij inkoop alleen de A en B nutriscore label wordt ingekocht in de veronderstelling dat dit het beste voor is voor de gezondheid.