In het kader van de sommeliersserie op foodlog.nl hebben we met een hoge piek, plezierige én hoofdbrekende verrassingen alsmede échte dalen zes wijnen met een aantal gasten doorgeproefd.
We openden de sessie met 2004 Cour-Cheverny "La Porte Dorée" van het Domaine Philippe Tessier. Een rijke, aromatische geur, tikje oxidatief, geur van brioche, in de smaak een lichte associatie met sherry maar dan wel met een fris zuur, gevolgd door een klein bittertje. Onze gasten reageerden niet echt positief. Ze vonden de wijn volledig ongeschikt als aperitief en knap ingewikkeld om te combineren bij eten. Vis als begeleider werd onmiddellijk afgewezen. Eerder een salade met speenvarken of konijn of anders wellicht de oosterse keuken. Kan mij wel vinden in de opmerkingen van Roy en Said over verrassingen voor ervaren wijndrinkers. Hierna 3x rood:
1 - Vin D'œillades (vin de table de France) van het Domaine Navarre
2 - 2003 Château des Mouchères "Cuvée les Centaurées", Pic Saint Loup
3 - 2003 Domaine Richeaume 'Carignan', Côtes de Provence
De Vin D'œillades heeft een lichte kleur, een zoetje in de geur met een touch van aardbei, mist primair sap in de smaak en toont zich over de hele linie wat belegen. Zomaar wat commentaar van onze gasten: "Geur is niet lekker, niet fris" / "Als die Fransen allemaal zulke wijnen maken is het geen wonder dat ze met een wijnoverschot zitten" / "Ik zou er geen glas van op kunnen, dank je wel".
Ben het wel eens met het commentaar van Marcel. Ook ik vind de wijn absoluut niet geweldig en wil er verder weinig woorden aan besteden.
De 2003 Château des Mouchères "Cuvée les Centaurées", Pic Saint Loup heeft een tikje jodium in de neus. De wijn heeft redelijk veel "sap" maar mist lengte op het fruit en blijft achter met een redelijk stevige alcoholtoon (14%) en wat drogende tannine. Een van mijn gasten merkte op dat het vreemd is dat een glas wijn zoveel kan beloven en zo weinig kan achter laten.
Dan 2003 Domaine Richeaume 'Carignan', Côtes de Provence. Een wijn met een alcohol gedomineerde geur (ethanal?) met associaties richting stuivende Amarone. Diep zwart fruit, zoet impressie in de neus, diep donkerrood van kleur, veel geweld en erg veel van alles. Wordt moeilijk bij eten vanwege het extreme karakter. Qua "power" zit deze wijn tegen of misschien wel over de grens van wat een mens nog aangenaam kan vinden.
Wanneer Roy schrijft dat "zijn" fles niet te alcoholisch was en "een mooie verrassing" dan vrees ik dat wij toch een "foute" fles hebben geproefd. Ook Said is heel positief over "zijn" fles en merkt op dat de wijn niets verliest in geur en smaak. Onze fles werd met het uur slechter en viel uiteen in "rammelend" zwart fruit en gemene, streng drogende tannines.
Gezien het commentaar van Said en Roy een herkansing misschien?
Maar dan de beloning. 2001 Domaine de Souch "Cuvée de Marie-Kattalin", Jurançon. Een wijn met een prachtige goud-gele kleur, een intrigerende neus die vol beloftes is met aardse tonen en rijp, vol fruit tegelijkertijd (inderdaad tonen van botrytis, Edwin). In de smaak veel volume van spannend fruit, witte perzik, rijpe ananas, abrikoos, veel lengte op het palet, fraai en spannend licht oxidatief toontje in combinatie met goed versmolten (nieuw!) hout. Dat de wijn dit aan kan tekent het bijzondere karakter. Hier komt geen einde aan. We hebben de "Cuvée de Marie-Kattalin" geproefd bij twee totaal verschillende componenten. Eerst bij tranches rauwe eendenlever in combinatie met een parfait van gevogeltelever, waarbij het bittertje van de lever totaal naar de achtergrond werd gedrukt en de wijn zijn meer complexe kant liet zien.
Daarna met ananas gemarineerd met verse vanille. Hierbij geeft de wijn zijn rondheid en zoekt de meer rijke, fruitige kant op.
Het afgelopen jaar hebben Ineke en ik op 24 juli geluncht bij "Chez Ruffet" in Jurançon waar we op aanraden van de sommelier bij de lunch een Domaine de Souch Sec dronken. De "droge" versie is ook in Jurançon niet goedkoop maar eveneens bijzonder fraai. We hoorden met genoegen de verhalen aan over de eigenaresse van het Domaine de Souch; een vrouw op respectabel hoge leeftijd die uitsluitend bio-dynamische wijn wil maken. Gezien de kwaliteit van haar wijnen geeft het voldoende stof tot nadenken.
Tot slot Johanneshof Reinisch 'Riesling' Auslese. Een wijn met een mooi spel tussen zoet rijk fruit en rond, fris, relatief hoog zuur. De wijn heeft bij lange niet de complexiteit van Domaine de Souch. Ook al verwijst het rugetiket naar gerechten met ganzenlever lijkt me de wijn te weinig kracht en substantie mee te nemen voor ganzenlever en zou ik eerder kiezen voor een combiantie met zoete desserts. Wellicht dat dit oordeel ook voortvloeit uit het gegeven dat we deze wijn als laatste in de serie presenteerden. Hij werd na Domaine de Souch geschonken en daarom is een vergelijking misschien wel niet helemaal eerlijk. Het zij zo.
Nic van Lokven
Restaurant Het Savarijn
Nijmegen
Dit artikel afdrukken
We openden de sessie met 2004 Cour-Cheverny "La Porte Dorée" van het Domaine Philippe Tessier. Een rijke, aromatische geur, tikje oxidatief, geur van brioche, in de smaak een lichte associatie met sherry maar dan wel met een fris zuur, gevolgd door een klein bittertje. Onze gasten reageerden niet echt positief. Ze vonden de wijn volledig ongeschikt als aperitief en knap ingewikkeld om te combineren bij eten. Vis als begeleider werd onmiddellijk afgewezen. Eerder een salade met speenvarken of konijn of anders wellicht de oosterse keuken. Kan mij wel vinden in de opmerkingen van Roy en Said over verrassingen voor ervaren wijndrinkers. Hierna 3x rood:
1 - Vin D'œillades (vin de table de France) van het Domaine Navarre
2 - 2003 Château des Mouchères "Cuvée les Centaurées", Pic Saint Loup
3 - 2003 Domaine Richeaume 'Carignan', Côtes de Provence
De Vin D'œillades heeft een lichte kleur, een zoetje in de geur met een touch van aardbei, mist primair sap in de smaak en toont zich over de hele linie wat belegen. Zomaar wat commentaar van onze gasten: "Geur is niet lekker, niet fris" / "Als die Fransen allemaal zulke wijnen maken is het geen wonder dat ze met een wijnoverschot zitten" / "Ik zou er geen glas van op kunnen, dank je wel".
Ben het wel eens met het commentaar van Marcel. Ook ik vind de wijn absoluut niet geweldig en wil er verder weinig woorden aan besteden.
De 2003 Château des Mouchères "Cuvée les Centaurées", Pic Saint Loup heeft een tikje jodium in de neus. De wijn heeft redelijk veel "sap" maar mist lengte op het fruit en blijft achter met een redelijk stevige alcoholtoon (14%) en wat drogende tannine. Een van mijn gasten merkte op dat het vreemd is dat een glas wijn zoveel kan beloven en zo weinig kan achter laten.
Dan 2003 Domaine Richeaume 'Carignan', Côtes de Provence. Een wijn met een alcohol gedomineerde geur (ethanal?) met associaties richting stuivende Amarone. Diep zwart fruit, zoet impressie in de neus, diep donkerrood van kleur, veel geweld en erg veel van alles. Wordt moeilijk bij eten vanwege het extreme karakter. Qua "power" zit deze wijn tegen of misschien wel over de grens van wat een mens nog aangenaam kan vinden.
Wanneer Roy schrijft dat "zijn" fles niet te alcoholisch was en "een mooie verrassing" dan vrees ik dat wij toch een "foute" fles hebben geproefd. Ook Said is heel positief over "zijn" fles en merkt op dat de wijn niets verliest in geur en smaak. Onze fles werd met het uur slechter en viel uiteen in "rammelend" zwart fruit en gemene, streng drogende tannines.
Gezien het commentaar van Said en Roy een herkansing misschien?
Maar dan de beloning. 2001 Domaine de Souch "Cuvée de Marie-Kattalin", Jurançon. Een wijn met een prachtige goud-gele kleur, een intrigerende neus die vol beloftes is met aardse tonen en rijp, vol fruit tegelijkertijd (inderdaad tonen van botrytis, Edwin). In de smaak veel volume van spannend fruit, witte perzik, rijpe ananas, abrikoos, veel lengte op het palet, fraai en spannend licht oxidatief toontje in combinatie met goed versmolten (nieuw!) hout. Dat de wijn dit aan kan tekent het bijzondere karakter. Hier komt geen einde aan. We hebben de "Cuvée de Marie-Kattalin" geproefd bij twee totaal verschillende componenten. Eerst bij tranches rauwe eendenlever in combinatie met een parfait van gevogeltelever, waarbij het bittertje van de lever totaal naar de achtergrond werd gedrukt en de wijn zijn meer complexe kant liet zien.
Daarna met ananas gemarineerd met verse vanille. Hierbij geeft de wijn zijn rondheid en zoekt de meer rijke, fruitige kant op.
Het afgelopen jaar hebben Ineke en ik op 24 juli geluncht bij "Chez Ruffet" in Jurançon waar we op aanraden van de sommelier bij de lunch een Domaine de Souch Sec dronken. De "droge" versie is ook in Jurançon niet goedkoop maar eveneens bijzonder fraai. We hoorden met genoegen de verhalen aan over de eigenaresse van het Domaine de Souch; een vrouw op respectabel hoge leeftijd die uitsluitend bio-dynamische wijn wil maken. Gezien de kwaliteit van haar wijnen geeft het voldoende stof tot nadenken.
Tot slot Johanneshof Reinisch 'Riesling' Auslese. Een wijn met een mooi spel tussen zoet rijk fruit en rond, fris, relatief hoog zuur. De wijn heeft bij lange niet de complexiteit van Domaine de Souch. Ook al verwijst het rugetiket naar gerechten met ganzenlever lijkt me de wijn te weinig kracht en substantie mee te nemen voor ganzenlever en zou ik eerder kiezen voor een combiantie met zoete desserts. Wellicht dat dit oordeel ook voortvloeit uit het gegeven dat we deze wijn als laatste in de serie presenteerden. Hij werd na Domaine de Souch geschonken en daarom is een vergelijking misschien wel niet helemaal eerlijk. Het zij zo.
Nic van Lokven
Restaurant Het Savarijn
Nijmegen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben het met je eens. Die wijn is meer een geweldige verrassing. Is ook dit een symptoom van smaakvervlakking?
Jammer dat de wijn van Tessier door velen als moeilijk wordt omschreven. Ik heb het domein vorig jaar bezocht en de wijn die hier geproefd is was m.i. veel te jong. Ik heb nog wat oudere jaren aldaar geproefd en meegenomen en moet zeggen geweldig complex en bij goede wijn/spijs voor iedereen te begrijpen. Overigens is de geproefde wijn zijn topper. De hond van het domein is overigens ook indrukwekkend
Nik, ben je ook niet van mening dat de Pic Saint Loup beter uit de verf komt als daar een mooi complex gerecht bij staat, zoals een gerecht wat wij serveerden in les Quatre Canetons, Gebraiseerde de ossestaart, geplukt en dan met een geconcentreerde vleesjus met daarbovenop een stukje gebakken eendenlever?
Nic, heerlijk: onopgesmukte commentaren van de gasten. Hun oordeel is uiteindelijk tenslotte nog belangrijker dan de begeleiding van de sommelier.
Ook aan jou die vraag over de zo tegenvallende Oeillades: op welke temperatuur hebben jullie die gedronken? En wat zou je ervan denken als de wijn eerder als 'een beetje Duits' (denk bijv. aan tikje Trollinger of - als we de grens weer oversteken en naar de Champagne gaan - aan een Bouzy rouge) dan als Frans zou worden omschreven?
De Tessier: wat zou je ervan denken bij een oude harde schapen- of geitenkaas (die laatste zoals die tegenwoordig in Ndl gemaakt worden)?