Nou zegt de dokter erbij dat je ze niet gezouten moet eten, want daar schiet je bloedruk van omhoog (volges medisch geschoolden hier, valt dat te bezien - maar vooruit).
Wat we zouden willen weten: moeten we 'rauwe' noten eten, zeg maar 'zelfkrakers', of mogen het ook ongezouten en al gepelde wezen?
En als ze nou gezwaveld zijn (om ze te conserveren)?
Waarom vraagt de journalist nou niet even door? Nu is het net chocolade waar je ook al niks van kunt maken. In cacao zitten goeie stofjes. Alleen vertelt niemand je vertelt dat die eruit worden gehaald omdat we die in chocolade niet zo blieven. Te bitter.
We weten nog steeds geen bal. Da's nou journalistiek op niveau. Lekker vlug, De schijn van nieuws, diepte en relevante informatie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Al jaren eet ik 's-ochtends als ontbijt een stuk of 15 walnoten aangevuld met 3 stukken fruit. Het bevalt me prima. Tot aan de middag absoluut geen behoefte aan snaaiwerk! Zeer aan te bevelen. Je hebt van bovenomschreven ontbijt snel een verzadigd gevoel en al die notenschillen gooi ik in de tuin waar de mezen de restanten van de walnoten wegpikken. 'Men' zegt notenschillen onaangenaam zijn voor kattenpootjes dus ze vermijden je tuin als urinoir.
Guillaume, Wouter VDL, als je goed onderzoek doet moet je de juiste definities hanteren. gelukkig bleek dit uitgelegd in het artikel. Mc Gee had beter de term Fagaceae (Familie der napjesdragers)gebruikt. Daar valt de walnoot niet onder want die zit in de familie Junglandaceae (Walnootfamilie). Deze laatste wordt binnen of buiten de Fagales gerekend naargelang het gehanteerde Systeem. Kastanjes zijn wel noten want lid van de Fagaceae. Mar dat is natuurlijk allemaal botanica, geen gastronomie.
Hoedanook is de walnoot een steenvrucht, zoals kers, pruim en amandel. Het houtige deel rond het zaad heeft een andere embryologische oorsprong dan bij "echte" noten. Andere steenvruchten zijn o.a. de kokosnoot en de aardbei (omdat wat wij van de aardbei lusten niet de vrucht, maar de gezwollen bloembodem is - de vruchten zijn minuscuul en zitten daar bovenop). Paranoten komen uit een doosvrucht.
DE conclusie is wat we altijd al wisten: "eet ervan, maar niet teveel".
Bij 30 gram noten kan ik het echt niet laten (3 walnoten?!?). Bovendien eet ik nootjes, zaden en andere schijnvruchten die we noten noemen voor mijn plezier, komen de spanjaarden even het feestje verpesten door te vertellen dat het gezond is. Hoe ze precies aan die mix (15g walnoten, 7.5g hazelnoten en 7.5g amandelen, 1350g totaal voor 3 maanden) komen, wordt in het originele artikel (Fitó M., Estruch R., Ros E. and others. Effect of a traditional Mediterranean diet on lipoprotein oxidation: A randomized, controlled trial; Archives of Internal Medicine, June 11, 2007, onderdeel van het grotere PREDIMED) niet helemaal duidelijk. Anderhalf jaar oud nieuws trouwens ook, beetje traag van de BBC?
Mooi dat je het gevonden hebt! Dan weet de Nederlandse lezer tenminste wat'ie moet doen om zelf de proef op de som te nemen.
Dit zei Google, zoals ik al aanhaalde:
"In the study published in the Archives of Internal Medicine, the people who improved most were told to eat about three whole walnuts, seven or eight whole hazelnuts and seven or eight whole almonds."
http://www.nzherald.co.nz/health/news/article.cfm?c_id=204&objectid=10547163&pnum=0
Fout dus van de BBC om het over gemengde noten te hebben. De term "notenfantasie" zou beter zijn geweest..