Gisteren werd hier spontaan het Ik Lieg Niet-logo uitgevonden. Hoe het gebeurde kun je hier lezen.

Maar wat moeten we er nou mee? Het logo verklaart dat iets is wat het zegt, uitstraalt en suggereert. Niks meer en niks minder. Onmiddellijk werd er een instituut van gemaakt. Er moest een comité van onafhankelijke journalisten worden gevormd die het zouden controleren. In samenwerking met wetenschappers en praktijkmensen, want journalisten weten zelf niet genoeg. Dat laatste is zonder meer waar.

Maar is een logo nodig? En kan het wel? Nederland zal z’n journalisten verliezen omdat die oordelen moeten gaan vellen, waar ze vervolgens met goed fatsoen zelf niets meer over kunnen zeggen. Weg kritische geesten. Journalisten hebben een rol. Ze zijn het vrije parlement, als dat onvoldoende functioneert. Ze zijn geen onderzoeksrechters of politiemensen.

Als er bedrijven zijn die niet liegen en dat kenbaar willen maken, dan kunnen ze dat toch?

Als het niet waar is, zullen journalisten hen vanzelf aanpakken. Net zoals dat met leugenaars gebeurt.

Wel nuttig is een lijst van eerlijke bedrijven en eerlijke keuren. Ze mogen zelf zeggen of ze dat zijn. De regel is heel simpel: je mag niet liegen. Die lijst – en z’n lengte - zal z’n werk doen. Als je het echt aan de lijst over laat en ervoor zorgt dat daar over gesproken wordt, komt het vanzelf goed en is er geen controlenodig. Net als vroeger, gaat die volautomatisch aan de slag. Sociaal.

Trouwens, gelezen: Loethe Olthuis in de Volkskrant over paling en Wouter Klootwijk in het Parool over haring? Dan weet je meteen dat het met een logo als MSC alvast niet snor zo zit. Als lid van een kritische maatschappij ga je vast beter opletten en er vragen over stellen.

En zo hoort het ook. Net zo lang tot bedrijven het wel uit hun kop laten georganiseerd te liegen.

Kortom, wat nodig is, zijn krachtige media over voeding en voedsel. Zodat er minder gerotzooid wordt omdat de rommelaars en leugenaars onmiddellijk vragen krijgen van het publiek. Nieuwe keurmerken zullen zichzelf de das omdoen, zelfs als ze een No Logo Logo zijn.
Aan die media moeten ook wetenschappers en praktijkmensen deelnemen. Jazeker, dat wel.

Zo’n slim en deskundig parlement heeft geen enkele land. Zo’n democratisch controlesysteem ook niet.

Dit artikel afdrukken