Nieuwe Noten! Van die lekkere nog net vochtige. Onbehandeld en ongezwaveld. Ik kocht ze gistermiddag bij een walnotenbomenbaas en –bazin die ze verkochten op de Nationale tussen Hérépian en Béziers, in het Franse departement Hérault.
En, sodeju, wat een noten! Niks AOC, maar vers.
Op zo’n burgertruttige Rambol waren ze altijd gek nat. Van die uitgedroogde die weer nat zijn geworden van de kaas en condens.
2008 was een raar jaar. Natte zomer. Droog najaar. Een ware ‘été indien’ zelfs. Vorige week haalde een aantal dagen 26 graden. Absurd. De noten droogden dit jaar een beetje aan de bomen. Normaal moet je ze na het oogsten een dag of drie/vier laten rusten. Net geraapt/-plukt zijn ze te nat en te bitter. Maar na die paar dagen …
… zijn ze goddelijk. Knapperig vers, met nog dat verse van een vochtige (verboden?) vrucht.
Nieuwe Noten. Tis normaal in landen met notenbomen. Wie kent de verkoopadressen in Nederland en Vlaanderen?
Ik betaalde € 3,50 voor 2,5 kilo. In Nederland wordt dat maar zo € 4,50/kilo. Ik heb het er graag voor over. Een ticket kost tegenwoordig al weer stukken meer dan dat prijsverschilletje.
M'n zak is al half leeg.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weten jullie toevallig een "natte noten"-adresje in de omgeving Delft of Voorschoten?...
Gewoon gratis in de Betuwe, langs de binnenwegen. Het notenlaantje vlak bij Marienwaard (Beesd) is vermaard. Wel zelf rapen, uit de bomen slaan mag niet...
De kwaliteit is heel wisselend, maar de laatste noot was weer ok. Ik ga wel bij de Notenkoning vragen of hij wat kan regelen.
Verstikt in een dichte zak.
Wat is dat?