Moestuinen bij landgoederen, kastelen en kloosters zijn praktische, productieve en tegelijk symbolische lekken geweest. De inrichting verbeeldt de begrensde en veilige wereld als paradijs, het centrum verbindt hemel en aarde. De tuinen leverden en leveren vaak nog steeds groenten en kruiden, bloemen en vruchten. Nu nog zijn ze boeiend in relatie tot cultuur en tuin(bouw)geschiedenis. Veel tuinen zijn verdwenen, maar gelukkig zijn er nog voldoende over. Om hun functie in de toekomst te kunnen vervullen vragen veel van deze historische moestuinen om restauratie en een vernieuwende exploitatie. Een aantal tuinen dienen als voorbeeld voor deze nieuwe functies. In het netwerk van historische moestuinen wisselen deze plekken kennis uit en versterken elkaar.
Dit is het thema van de lezing die ir. Taco IJzerman komende zondag verzorgt op Kasteel Groeneveld. Na de lezing is er weer een proeverij met bij het thema passende gerechten.
Aanvang: 11.30.
IJzerman is adviseur en trainer bij Land&Co en heeft daarnaast met zijn echtgenote biologisch tuinbouwbedrijf Lusthof de Ommuurde Tuin.
Meer informatie: www.kasteelgroeneveld.nl, aanmelden via reserveringsbureau@minlnv.nl

Dit artikel afdrukken