Op verzoek van de Zweedse overheid heeft de Zweedse voedingswarenautoriteit heeft een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid nitriet - een conserveringsmiddel dat ook in biologische vleesproducten is toegestaan - die kleuters binnenkrijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 595 kinderen van vier jaar oud. De dagelijkse hoeveelheid die de kleuters binnenkrijgen, bleek bij de meesten duidelijk boven de norm te liggen.
De Zweedse regering is van mening dat er behoefte bestaat aan een herziening van de Europese criteria voor conserveringsmiddelen, omdat die al sinds 1989 niet zijn gewijzigd.
Dat geldt overigens niet helemaal bij nitriet gaat, een conserveringsmiddel dat mogelijk de ontwikkeling van kanker bevordert. De EU besloot recent dat de grenswaarde voor de toegelaten hoeveelheid in levensmiddelen moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid die er bij de productie in wordt gestopt en niet op basis van wat er van over is als het product eenmaal in de winkel ligt.
bron: evmi.nl
Dit artikel afdrukken
Dat geldt overigens niet helemaal bij nitriet gaat, een conserveringsmiddel dat mogelijk de ontwikkeling van kanker bevordert. De EU besloot recent dat de grenswaarde voor de toegelaten hoeveelheid in levensmiddelen moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid die er bij de productie in wordt gestopt en niet op basis van wat er van over is als het product eenmaal in de winkel ligt.
bron: evmi.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Helena, uiteraard heb je daar gelijk in: het is volstrekt natuurlijk. Je moet alleen weten wat je doet als je steeds herverwarmt, cq. wat het effect is van kant-en-klaar bereidingen die noodzkelijk van herverhitting gebruik maken. Ik weet eerlijk gezegd niet of daar meetgegevens van bestaan. Jij wel?
Je moet je niet druk maken over nitraat in groenten. Ik heb daar onlangs een artikel over geschreven op mijn engelstalige weblog: Nitrates are good for you.
Officieel mag het niet, maar nitriet wordt nogal eens aan oud vlees toegevoegd, zodat het weer een mooie verse rode kleur krijgt. Ik was laatst op een biologische boerderij, waar het door eigen slacht verkregen rundvlees een bruine kleur had. Een blik in de vitrines van supermarkten leert ons dat supermarktrundvlees rood is [al heeft uitgekiende verlichting ook invloed].
Overigens kun je er voor zorgen dat nitraat uit groente in je maag minder snel omgezet wordt naar het kankerverwekkende nitriet. Vitamine C is hier het toverwoord. Ik heb het dan niet over de trieste 60 milligram die door de Gezondheidsraad geadviseerd wordt, maar over ten minste 1.000 milligram per dag.
Jacobus
Beste Rob,
Er zijn groenten die van nature veel nitraat bevatten (die door herverthitting wordt omgezet in nitriet) en er is sprake van nitraat vervuiling van de bodem agv bemesting. Google geeft je onmiddellijk een lijst met prima verwijzingen: http://www.google.com/search?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rls=RNWE,RNWE:2005-25,RNWE:nl&q=nitriet+groenten
Hoe zit het met het nitriet gehalte in groenten?