Het ging hier de afgelopen tijd nogal eens over de natuur die we maar nutteloos laten naturen. Gras groeit zonder dat een beest het eet en zonder dat wij dat beest eten. Eikels en beukenoten – ‘mast’ in technische taal – vallen onder de bomen. Veel meer dan er beesten zijn om ze op te eten. Hoe willen we ooit duurzaam worden als we zo onachtzaam zijn?

Ik reed gisteren naar een Frans bergdorp met de naam Douch. Zonder die ‘e’. Het ligt op de rand van het woud der ‘écrivains combattants’, in de Cevennen.
Het was lastig - allemaal haarspeldbochten naar boven - om er te komen zonder mensen onder de wielen te krijgen. Alsof alle dorpen en steden, van Montpellier tot Béziers waren leeggelopen om er naar toe te komen en zich aan de wegrand op te houden. Met stokken, om te wroeten, en tassen, om de tamme kastanjes in op te bergen. Net wilde varkens.

In Frankrijk is de meeste natuur - zelfs als die oer is - van iemand. De bomen, beesten en stuiken die er staan zijn verboden voor iedereen. Behalve die langs de weg de openbare weg. Wat daar valt is openbaar bezit. Gratis genot dus.
We hadden het er hier zaterdag over. Nederlanders weten het verschil niet meer tussen natuur- en cultuurlandschap. En die Fransen? Nog maar een paar generaties terug plantten ze aan de rand van de oernatuur bomen die zichzelf maar moesten redden als ze er maar van konden eten. Aan eikels heb je als mens niks.Inmiddels bekommeren nog maar weinigen om die bomen, die zich naar hartelust uitzaaien en in stand houden. Volautomatisch.

Kan iemand mij uitleggen waarom wij onze cultuurbossen - nepnatuur dus - volzetten met eiken en paardenkastanjes in plaats van tamme eetbare kastanjes en weitjes met appelbomen, abrikozen of notenbomen? Waarom in parken platanen, beuken en andere oneetbare bomen staan in plaats van openbare peren, pruimen, perzikken en appels?
Al die gedachten overvielen me opeens. Ik werd dronken van de mogelijkheden. Gekukkig was de tocht, nog 500m. klimmen, ontnuchterend. Nu ben ik weer wakker en helemaal ontnuchterd. Alweer word ik er dronken van. Niks beesten, niks jacht maar bomen.
De stadse natuur: 1 groot eetparadijs! AH en Aldi krijgen er een formidabele concurrent bij.

De foto werd gemaakt door tovje.
Dit artikel afdrukken