image

Is er één 17e eeuwse schilder die smakelijker groente en fruit heeft weergegeven dan Adriaen Coorte? Vanaf nu is in het Mauritshuis in Den Haag een overzichtstentoonstelling te bezichtigen. Coorte schilderde voornamelijk stillevens van groente, fruit, schelpen, maar ook stillevens met gevogelte.
Wie Adriaen Coorte precies was is niet bekend. Hij leefde en werkte in Middelburg of omgeving, daar komen meer Coorte's voor, maar van de man zelf weten we niet eens geboorte- of sterftejaar. Hij was geen lid van het schildersgilde in Middelburg, maar kreeg wel een boete omdat hij als niet-lid zijn doeken verkocht.
Aarbeien, asperges, artiskokken, hazelnoten, kastanjes, walnoten, bessen, druiven, kersen, mispels, pruimen, perziken en abrikozen. Veel van het groente en fruit heeft een erotische bijbetekenis. Het is dus de vraag of zijn schilderijen voor de woonkamer of voor de slaapkamer bedoeld waren.
Over één ding tast ik geheel in het duister. Dat hopbellen met bepaalde mannelijke geslachtsdelen worden vergeleken, net als walnoten, is niet vewonderlijk. Maar soms schilderde hij de vogel hop. Die bekend staat omdat hij zijn veren als een kam kan opzetten. Wat bedoelde hij daarmee?
Zijn walnoten zijn waarschijnlijk driekwartnoten, want groter dan de meeste walnoten zoals we die nu kennen. In ieder geval is de tentoonstelling zonder meer en ook zonder culinaire duiding een goed moment om het Mauritshuis weer eens te bezoeken. Rond de dertig van het nu bekene aantal van zestig werken van Coorte zijn daar bijeengebracht. En er is een schitterende oeuvrecatalogus van Quentin Buvelot.
www. mauritshuis.nl
Dit artikel afdrukken