Vanaf volgende week maandag verkopen Plus en COOP A2-melk. A2 melk komt van oudere koeienrassen - ‘oerkoeien’, zeggen de verkopers en de NOS - met een iets afwijkende DNA-opbouw waardoor ze melk leveren met aan andere eiwitstructuur. Het lichaam breekt eiwitten uit gangbare (A1) melk anders af dan eiwitten in A2 melk. A2 melk kan mensen die lactose-intolerant zijn van hun maag- of darmklachten afhelpen als ze melk drinken. De A2 melk is duurder dan reguliere melk omdat er aparte melktanks, tankwagens en ruimte in de melkfabriek voor nodig is. Mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor gewone melk, kiezen nu vaak voor soja- of geitenmelk.
NOS - 'Oermelk' in de supermarkt: speltbrood onder de zuivel
Lees ook
- 12 Amerikaanse overheid te laks met vogelgrieprisico voor koe en mens 10 mei 2024
-
0
+Voedselzekerheid in Afrika vereist productievere veeteelt naast intensievere teelt eiwitgewassen (1) 20 dec 2023
- 1 Fusie Plus en Coop 6 sep 2021
-
1
+Zuivel moet, maar niet met cereals 30 aug 2018
- 0 Coop, Jumbo en Plus groeien harder dan markt 2 jan 2017
Ik weet al niet meer waar Adriaan, maar ergens las ik dat de oerkoe (zonder dat er verder iets bij stond) geen A1, maar slechts A2 aanmaakte, dus dat zgn gunstige A2 is wel een oerkenmerk , althas evolutionair ouder, volgens dat bericht, maar waarop gebaseerd? ik had dit nog niet eerder gelezen. Daarom zou ik wel eens iets willen weten (zoals te berde gebracht in #41) over melk van echte oerkoeien, wisent en oeros (laatste zal moeilijk zijn). Primitieve veeslagen als de Maremmana en dat Turkish Grey Steppe vee (waar die Maremmana mee verwant is) hoeven natuurlijk niet echt oer te zijn, want kunnen best aanpassingen zijn aan dat halfwilde leven daar in die Italiaanse moerassen. Dus ik blijf wel nieuwsgierig naar hoe het nu precies zit!
Het zou heel mooi zijn als er licht in deze duisternis zou komen, mooi als Kasper als onderzoeker het voortouw wil nemen en als alle Foodloggers (vooral ook kritikasters als Dick Veerman #44 die A2A2-melk niet gehinderd door enig gebrek aan kennis als "marketing" bestempelen) bij zo'n discussie aanwezig zouden willen zijn. Er is geen discussie DAT er verschil is tussen A1 en A2 melk; dat er nog geen (of onvoldoende) overtuigend bewijs is dat het van invloed is op de spijsvertering bij de mens wil niet zeggen DAT die invloed er niet is. Beter (onder)zoeken dus is het devies, tot die tijd niet (ver)oordelen.
dirk zavel #41 stelde een vraag over oerrassen zoals de Maremmana), mogelijk is dit het antwoord:
An undescribed bovine CSN2 variant was detected and characterized. It is based on a mutation in exon VII, which leads to a substitution of the aminoacid 93 (Met→Leu) in comparison to allele CSN*A2. The new allele was named CSN2*I. A PCR-SSCP based DNA-test for the differentiation of the common alleles A1, A2, A3, B, C, and of the new variant I was developed. Genotyping of 318 unrelated animals belonging to seven European breeds (Italian Holstein Friesian, Italian Red Pied, Piemontese, Angler, Maremmana, Polish Red and White, Polish Red) showed a wide distribution of the new variant with a frequency up to 0.14 in Italian Red Pied.
Staat op ResearchGate. En anders knip je een stukje van de staart als je weer eens zo'n oerkoe tegen het lijf loopt en laat het haarmonster ff testen!
Nog even terugkomend op het eerdere idee van een discussie. Ik heb uitgebreid contact gehad met Adriaan over dit idee. Op dit moment ben ik binnen de WUR aan het kijken naar mogelijke aanknopingspunten voor onderzoek. En dat is niet persé nieuw onderzoek: op verschillende plekken gebeurd al onderzoek (bv. ook studenten in mijn groep werken al aan A1/A2 melk). Voor mij is het doel om hier verschillende wetenschappelijke initatieven op elkaar af te stemmen (bv. tussen technologen en voedingswetenschappers). Als onderdeel daarvan ga ik ook kijken of er genoeg draagvlak is voor een openbare discussie (de vraag is dan ook wat het doel ervan precies is, zowel voor ons als WUR als voor externe geïnteresseerden). Geen eerdere reactie van mijn kant betekend dus niet dat er niks gebeurd, en ik zal hier verder informeren zodra er meer te vertellen is.
Dick; dit is dus in flagrante tegenspraak met het onderzoek uit Kasper's linkje (#28), dat ook primitieve , niet Europese rassen als Turks Grijs Steppevee , zebu's en Afrikaanse N'dama al vrij veel A1 in hun melk aanmaakten, en het gehalte eraan zelfs in onze hoogproduktieve Holsteins de laatste jaren fors afnam (van 50 naar 30%). Ja, wat is het nu? Hoog tijd voor die discussie? Al zal die geen uitsluitsel opleveren, hoogstens ideeen over evt meer screening en ander onderzoek. En ik gun Klaas ook alle sukses natuurlijk! Al verwacht ik binnenkort wel een nadere kenschets van die "specifieke of oerkoeien", dat riekt me toch teveel naar het zweem rond spelt, quinoa en wilde rijst (glutenvrij, mits onvermengd met echte, moderne rijst, voelt U hem?? ik hoor Louise al sputteren over zoveel hype) , en A2A2 kan uiteraard best vervangen worden door een aansprekender kreet!
Theo, natuurlijk, we hebben ook nog biologisch en links van biologisch voor speciale doelgroepen ;-)
Stom! Overigens: vooral en helemaal niets ten nadele van Klaas, die een uitstekende marketeer is. Waren er maar meer van dat soort boeren in Nederland.