"OERsterk maakte me bewust van mijn eetpatroon, liet me groentes en vetten (her)ontdekken, maar liet me ook wat overdonderd achter." Dat zegt levensmiddelentechnoloog en Foodlogredacteur Karlijn Remmers. In het kader van Ekoplaza's Gezonde Leefstijlweken at ze 2 weken OERsterk.
Volgens Richard de Leth, auteur van het boek OERsterk, is vooral variatie belangrijk. Daarom stelde ik mezelf als doel minimaal 100 verschillende ingrediënten te eten tijdens mijn 2 OERsterke weken.
Bewustwording
Mijn eerste inschatting van 60 ingrediënten in een maand tijdens mijn normale eetpatroon, bleek totaal niet te kloppen. Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.
Groenten, groenten en nog meer groenten
De Leth geeft tientallen tips voor een gezondere leefstijl, maar zegt daarbij ook altijd met 1 stap te beginnen. Ik koos er in mijn OERweken voor bij minimaal 2 maaltijden groente te eten. De groentesmoothies bij het ontbijt bezorgden mij een naar gevoel; alsof ik met groene drapjes probeerde af te vallen. Na 2 ochtenden besloot ik daarom dat de lunch veel geschikter was voor een portie groente in de vorm van een salade. Ik creëerde wél lekkere combinaties met verschillende soorten sla, witlof of spinazie in combinatie met bijvoorbeeld gebakken champignons, stukjes ei, noten en zaden of avocado. Op zoek naar lekkere combinaties, herontdekte ik zomaar de kiemgroenten en schorseneren.
OERsterk raadt brood af. Ik was bang dat minder brood of koolhydraten me geen verzadigd gevoel zouden geven, maar ik zat juist lekker vol door alle eiwitrijke toevoegingen. Bovendien had ik minder last van een middagdip.
Nieuwe vetten
De Leth raadt niet alleen aan te variëren met groente, maar ook met bijvoorbeeld vetten. In mijn Ekoplaza OERsterkpakket vond ik dan ook ghee boter en creamed coconut. Beide vetten had ik nog nooit gebruikt, maar bakken in ghee boter bleek ontzettend lekker en het recept van knolselderijsoep met appel en creamed coconut is zeker voor herhaling vatbaar. In mijn pakket trof ik bovendien rode wijn en extra pure chocolade zodat mijn OERmaaltijd beslist niet op afzien ging lijken.
Vroeger was alles beter?
De Leth heeft prima ideeën, lekkere recepten en zorgt met de bewustwording en variatie die hij nastreeft voor nieuwe inspiratie. Jammer is dat hij in zijn enthousiasme af en toe doordraaft, waardoor hij het eetpatroon van vroeger wel erg positief neerzet. Ons oorspronkelijke leef- en eetpatroon maakte niet dik, maar was juist beperkt in zijn ingrediënten en bereidingsmethoden. Niet alles van vroeger is dan ook beter. Ook die leefstijl en dat eetpatroon had letterlijk zijn beperkingen. Levensmiddelentechnologie en welvaart hebben veel mogelijk gemaakt dat nóg beter kan zijn.
Richard de Leth promoot eigenlijk gewoon een moderne gezonde leefstijl, maar heeft daar veel woorden en een berg marketing voor nodig.
Dit artikel afdrukken
Bewustwording
Mijn eerste inschatting van 60 ingrediënten in een maand tijdens mijn normale eetpatroon, bleek totaal niet te kloppen. Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.
Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruidenHet bijhouden van wat je eet, vond ik een leuke manier om mij bewust te maken van mijn eetpatroon. Door de uitdaging om 100 verschillende ingrediënten binnen te krijgen, was ik gemotiveerd de lijst echt en volledig in te vullen. Bewustzijn is misschien wel de eerste stap richting een gezondere leefstijl en daar zet De Leth mij in ieder geval succesvol toe aan.
Groenten, groenten en nog meer groenten
De Leth geeft tientallen tips voor een gezondere leefstijl, maar zegt daarbij ook altijd met 1 stap te beginnen. Ik koos er in mijn OERweken voor bij minimaal 2 maaltijden groente te eten. De groentesmoothies bij het ontbijt bezorgden mij een naar gevoel; alsof ik met groene drapjes probeerde af te vallen. Na 2 ochtenden besloot ik daarom dat de lunch veel geschikter was voor een portie groente in de vorm van een salade. Ik creëerde wél lekkere combinaties met verschillende soorten sla, witlof of spinazie in combinatie met bijvoorbeeld gebakken champignons, stukjes ei, noten en zaden of avocado. Op zoek naar lekkere combinaties, herontdekte ik zomaar de kiemgroenten en schorseneren.
OERsterk raadt brood af. Ik was bang dat minder brood of koolhydraten me geen verzadigd gevoel zouden geven, maar ik zat juist lekker vol door alle eiwitrijke toevoegingen. Bovendien had ik minder last van een middagdip.
Nieuwe vetten
De Leth raadt niet alleen aan te variëren met groente, maar ook met bijvoorbeeld vetten. In mijn Ekoplaza OERsterkpakket vond ik dan ook ghee boter en creamed coconut. Beide vetten had ik nog nooit gebruikt, maar bakken in ghee boter bleek ontzettend lekker en het recept van knolselderijsoep met appel en creamed coconut is zeker voor herhaling vatbaar. In mijn pakket trof ik bovendien rode wijn en extra pure chocolade zodat mijn OERmaaltijd beslist niet op afzien ging lijken.
Vroeger was alles beter?
De Leth heeft prima ideeën, lekkere recepten en zorgt met de bewustwording en variatie die hij nastreeft voor nieuwe inspiratie. Jammer is dat hij in zijn enthousiasme af en toe doordraaft, waardoor hij het eetpatroon van vroeger wel erg positief neerzet. Ons oorspronkelijke leef- en eetpatroon maakte niet dik, maar was juist beperkt in zijn ingrediënten en bereidingsmethoden. Niet alles van vroeger is dan ook beter. Ook die leefstijl en dat eetpatroon had letterlijk zijn beperkingen. Levensmiddelentechnologie en welvaart hebben veel mogelijk gemaakt dat nóg beter kan zijn.
Richard de Leth promoot eigenlijk gewoon een moderne gezonde leefstijl, maar heeft daar veel woorden en een berg marketing voor nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Alice Tromm #16 : als ik jouw betoog zie, denk ik bijna dat levensmiddelechnologie een zoethouder voor ernstig toekomstige doem is -:).
Wat op zich geen gekke redenering is, maar wel waarschijnlijk een andere draad moet zijn.
Bij ons thuis werd ook van alles gewecked tot vlees aan toe (de enkele kist-kalf, die botbreuk geleden had bij poging tot inladen voor het abattoir).
Het meest smerige wat ik ooit gegeten heb is gewecked kalfsvlees, + naar mijn gevoel als heel jong meisje was het ook nog eens het minst ethische. Dus die stond voor mij heel snel -jong als ik was- op de lijst van door mij niet te eten voedingsmiddelen. Ik was daar zeer stellig in.
Dat werd mij trouwens ook gegund door mijn ouders. Maar nogmaals, ik was daar wel heel stellig in.
Ik kan mij nog herinneren toen ik een jaar of 5 was, dat mijn oma in de keuken stond te wecken. Verse groentes vooral. En deze weckpotten werden bewaard in de kelder. Met de aardappelen en appels in het donker. 1955 was dit en toen de koelkast en vooral de diepvriezer op de markt kwam, werd deze traditie afgeschaft.
Seizoen producten ook omdat deze worden verbouwd in het zuidelijke hemisfeer als het hier winter is. Dus kun je nu bijna altijd aardbeien kopen in ieder seizoen. Behalve de asperge maar die komen nu ook uit Peru.
Als we gaan kijken naar voedsel en gezondheid dan kan ik constateren dat een wereld met 7.4 miljard mensen alleen maar mogelijk is met voedsel want minder voedsel, minder mensen of dieren. En vroeger werden er iedere seconde 3 baby's geboren en gingen er 2 mensen dood. Nu is het veranderd, iedere seconde worden er 4 baby's geboren en gaan er nog steeds 2 mensen dood.
Ieder roofdier is afhankelijk van prooidieren en dat houdt elkaar in balans maar de homo sapiens heeft mega landbouw en veeteelt en visserij uitgevonden dus is de balans weg. Mede door de voedsel technologie zodat we zelf niet onze boontjes hoeven te kweken en in te wecken voor de winter.
Steden met miljoenen inwoners die in hoge flatgebouwen wonen, is alleen maar mogelijk door de voedsel technologie. Als men terug wilt naar oer-voedsel dan zou de wereld bevolking moeten dalen naar ongeveer 1 miljard mensen. En dit aantal werd pas bereikt in 1860. 2 miljard in 1930, 3 miljard in 1960 en dit is angstaanjagend want waar eindigt dit? De politiek praat al over 10 miljard mensen....te voeden, in plaats van geboorte beperking.
Adriaan, ik kan je een interessant boek aanraden. Het bestaat helaas alleen in het Frans, maar zeer de moeite waard: Histoire des peurs alimentaires, van Madeleine Ferrières Hier vind je een korte beschrijving (helaas ook alleen in het Frans).
Ferrieres neemt je mee door de geschiedenis en leert je inzien dat techniek en standaardisatie daarvan voor betrouwbaar voedsel heeft gezorgd. In een wereld waarin we inmiddels spullen van over de hele wereld kunnen eten en waarin we die gelukkig niet allemaal thuis hoeven te verwerken tot een product is techniek nodig die betrouwbaar moet zijn.
En hou je niet van een Magnum, zak chips (maak die maar eens thuis!), blik soep, mayo met lucht ipv vet of een diepvriespizza omdat je die liever zelf maakt? Dan neem je die toch niet.
Ik at vanavond verrukkelijke kalfswang. Industrieel klaargemaakt (techniek). Hoe zou ik dat ooit betrouwbaar en betaalbaar vanuit mijn keukentje voor jou kunnen klaarmaken?
Toch is het nutritioneel even goed. Vlgs de geleerden zelfs beter, want er zat minder zout in dan ik er zelf wellicht bij zou hebben gedaan, terwijl meer nergens voor nodig was.
Nog wat anders: hoe wil je verse spullen een houdbaarheid van 2 weken meegeven zonder techniek?
Dat is toch echt een recente verworvenheid van techniek.
En nog wat: waarom denk je dat wijn tegenwoordig bijna allemaal goed te drinken is? Helaas zitten we met die vervelende gisten waardoor er sulfiet bij moet om de boel te stoppen. Is ook weer iets op gevonden: gewoon nog iets er bij gooien en je hebt er geen last meer van.
Wijn niet conserveren met sulfiet? Kan ook. Maar dan je moet wel het een en ander weggooien, terwijl hygienischer werken nauwelijks een optie is.
Kaas, worst, yoghurt? Allemaal levensmiddelentechnologie. O ja, natuurlijk, oude.
Wat dacht je van hamburgers en mayonaise zonder dierlijke grondstoffen? Allemaal recente techtoepassingen. Wil je die niet? Maak niet uit. Er zijn mensen die ze wel willen omdat ze de lekkere verzadiging van eiwitten willen, maar niet van een beest en niet voortdurend van alweer die saaie linzen of bonen omdat ze zelf geen fantasie hebben om er iets lekkers van te maken.
Natuurlijk, Duopenotti vind jij niks, maar wat dacht je van een goeie Vockingworst? Geen levensmiddelentech? Vergeet het.
En wie maakt de lekkerste rookworst? Een grootslager deed het me ooit voor. De slager die de lekkerste worst wil maken, maar die wel de schaal heeft om een kneedmachine te hebben die zorgt de worst al zijn sappen behoudt.
Om met een product van Jos Hugense te eindigen: hamburgers blijken lekkerder (sappiger, betere beet) met een beetje van zijn meatless erin. Lekkerder dan de natuur, minder vlees en echt niet te behalen met een beschuitje of korst oud brood.
De lijst is eindeloos te maken. Het gaat niet alleen om houdbaarheid en gemak, maar ook om betaalbare beschikbaarheid uit een ruime hoeveelheid producten die je anders nooit zou eten. Ik ben trouwens blij met de houmousspread van de Lidl met kruiden. Je dacht toch niet dat ik dat zelf allemaal ga lopen maken. Soms doe ik er nog een blaadje koriander op, als ik zo'n plantje bij de hand heb.
Wil je dat allemaal niet? Prima. Maar zeg niet dat techniek de diversiteit van ons eetpatroon niet enorm heeft kunnen vergroten en dat er niet nog steeds ontwikkeling in zit.
Jij maakt een andere keuze.
Karlijn #8 en Jan Peter #10: ere wie ere toekomt, dus hulde aan de levensmiddelentechnologen!
Wijn - Bij opgravingen zijn kruiken van 7000 jaar oud aangetroffen met sporen van wijn. Moet wel een prehistorische levensmiddelentechnoloog geweest zijn, deze uitvinder van wijn!
Koffie - Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt rond het jaar 1000, in Ethiopië. Volgens een legende zag een Ethiopische herder (annex levensmiddelentechnoloog) dat zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg opgewonden werden.
Chocolade - De geschiedenis van cacao en chocolade gaat ongeveer 4000 jaar terug. Cacao speelde ook een belangrijke rol als betaalmiddel in de cultuur van de Maya’s en Azteken, de alom bekende en zeer gewaardeerde levensmiddelentechnologen uit onze geschiedenis.
Bouillonpoeder - De geschiedenis van het bouillonblokje gaat terug naar de jaren 80 van de 19de eeuw, toen bouillonblokjes nog gemaakt werden van vlees, door Lemco. Als grondstof diende vleesextract (van levensmiddelentechnoloog Justus von Liebig) en plantaardige kruiden.
Mosterd - Tja, waar Abraham de mosterd haalde voordat de eerste levensmiddelentechnologen in Wageningen afstudeerden...
En zo kan ik doorgaan, in de oudheid hebben levensmiddelentechnologen ons inderdaad mooie, lekkere en soms zelfs ook nog redelijk gezonde dingen gebracht. Maar mijn vraag bij #3 was deze:
Kun je mij een paar concrete verbeteringen noemen die jouw vakgebied de mensheid de afgelopen decennia (eeuw mag ook) heeft gebracht, dus sinds de uitvinding van elementaire zaken als het vuur, het conserveren, het steriliseren/pasteuriseren, de koelkast en de vriezer? Ik ben heel benieuwd waar ik dagelijks (onbewust) gebruik maak van kennis en ervaring van de levensmiddelentechnologie die er in de oertijd nog niet was.
Dat gevoel begrijp ik Jan Peter, maar de wereld verbeteren begint bij jezelf en niet bij de mensen die dingen aan je leveren omdat je ze zo graag wilt (anders zou je ze niet kopen). En dan kom je er, net als Karlijn, al snel achter dat het om de duvel niet meevalt, zonder technologie voor je eigen eten zorgen. Maar het kan wel natuurlijk. 150 jaar geleden deden we niet anders.