Komende zondag vindt in Amsterdam de Oesterparty van Slow Food plaats, ter gelegenheid van 400 jaar Manhatten-Amsterdam. Ik mag iets vertellen over de rol van de oester in onze culinaire geschiedenis. De titel van mijn verhaal is Van Volksvoedsel tot Verwennerij. De afgelopen dagen heb ik mij nog eens extra in het onderwerp verdiept, en tot mijn stomme verbazing ontdekt dat Kurlansky in zijn boek over de oester het oudste Nederlandse oesterrecept dateert in 1683 in de Verstandige Kock of Sorghvuldige Huys-houdster. Dat boek dateert overigens al uit 1667/8 en inderdaad, er staat een oesterrecept in. Maar om nu te beweren dat dit het eerste is? Er zijn wel oudere recepten te vinden in onze taal. Daar ga ik het morgen dan ook maar even over hebben.Wie er meer van wil weten is welkom. Aanmelden kan nog.
Meer info:
http://www.specialbite.com/blog/oyster-party-van-prehistorie-tot-new-york
www.slowfood.nl
Dit artikel afdrukken