![image](/images/uploads/brandpunt-olie.jpg)
Welke informatie staat er op de olies die we gebruiken om te bakken en braden:
- welk brandpunt?
- welke samenstelling?
- voor welk medium (pan, frituur, bakblik & oven, wok etc.) geschikt?
- welke aanvullende aanduidingen ten aanzien van de aard van de olie?
- welke gebruikstips en wellicht zelfs recepten?
- wat valt je aan onverwachts op?
Wat vertelt de olieman zelf ons eigenlijk over olie? Vergeet daarom niet het merk te vermelden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toch zijn het twee verschillende planten (wel van dezelfde familie). Kan best dat men één begrip gebruikte voor de olie, maar als men stelt dat de olie 'uit raapzaden' wordt gewonnen, dan gaat me dat te ver.
Ik heb de zaak overigens inmiddels aanhangig gemaakt bij zowel Jumbo als bij de Nederlandse distributeur. Wordt vervolgd.....
Ik denk dat men vroeger altijd al raapzaad zei wanneer men koolzaad bedoelde (boeren hebben Linnaeus nooit ontmoet)
De vertaling van het Franse woord 'colza' is 'koolzaad'...
Vorige week bij de Jumbo supermarkt gekocht, en ik citeer van het etiket op de voorzijde:
Rapso® - 100% zuivere raapzaadolie – 100% huile de colza pure – Cholesterol vrij – Sans cholestérol – Bevat OMEGA-3 vetzuren! Contient des acides OMEGA-3! Verpakking beschermt tegen schadelijke invloed van licht – Emballage protégeant les effects negatifs de la lumière.
Het etiket op de achterzijde (nu citeer ik slechts de Nederlandse tekst):
Rapso® 100% zuivere raapzaadolie
- Gecontroleerd op kwaliteit
- Geproduceerd op natuurlijke wijze
. Deze hoogwaardige voedingsolie wordt uit 100% Oostenrijkse raapzaden gewonnen. Bij de teelt van raapzaad worden gecontroleerde, natuurlijk verantwoorde landbouwtechnieken toegepast. De raapzaden worden geperst en gezuiverd.
. Rapso is ideaal om te koken, braden en frituren en is heerlijk op salades
. Gemiddelde nutrionele waarden per 100 g RAPSO
Kaloriën 3663 kJ/891 kCal
Eiwitten: 0 g
Koolhydraten: 0 g
Vetten: 99 g
Waarvan verzadigde: 7 g
Mono-onverzadigde vetzuren: 62 g
Poly-onverzadigde vetzuren: 30 g
Waarvan OMEGA-3 vetzuren: 9 g
Cholesterol: -
Vitamine E: 60 mg*
(ADH/AJR)
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
*dekt 60% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
Product moet op kamertemperatuur en droog bewaard worden.
Ten minste houdbaar tot einde 01/2009
VOG AG, Bäckermühlweg 44, A-4030 Linz.
e 0,75 l
Omdat er wel heel erg weinig verzadigde vetten in zitten, vroeg ik mij af tot welke temperatuur ik deze olie kon verhitten. Dus maar even internet geraadpleegd. En toen kwam de schokkende waarheid aan het licht:
DIT IS GEEN RAAPZAADOLIE!
Rapsöl is nl. olie van koolzaad; vandaar dat op de site van de producent/handelaar (www.vog.at) ook de vergelijking met Canola wordt gemaakt. Canola is, voor zover mij bekend, olie oorspronkelijk uit Canada, gemaakt van genetisch gemanipuleerde koolzaad. ‘Gewone’ koolzaad zou giftig zijn voor mensen? Maar de site van VOG meldt het gebruik van gentech-vrije producten.
Natuurlijk zou het nog kunnen dat ik me vergist had; per solt van rekening heb ik mijn informatie van het internet gehaald, en vertalingen kunnen onjuist zijn. Gelukkig is er dan nog een universele taal: het Latijn. Ik heb VOG gevraagd naar de gebruikte planten: is het de Brassica Rapa (raapzaad), of gebruikt men de Brassica Napus (koolzaad)?
Zojuist kreeg het bericht van VOG: het gaat om het laatste……..
Wat is dit nu? Nep? Of pure (en wat mij betreft laakbare) onwetendheid van de Nederlandse/Belgische importeur?
Zojuist in Frankrijk onze keukenkastjes leeggehaald. Een heel goedkope olijfolie geeft wél temperatuuraanwijzingen: de EV van Top Budget moet je niet gebruiken boven de 180 graden Celsius. Anders dan op Nederlandse olijfolies tevens een aanduiding voor 'vlokken'. Onder de 15 graden C krijg je wzige 'watten' in de olie. Ook het in Frankrijk bekende Maille zegt dat. Geen woord op hun M.'s flessen echter over bak- en frituurtemperaturen.
Een heel chique 'soortolie' (van het olijfras Verdale) zegt helemaal niks, behalve dat je het donker en koel moet bewaren en dat het 31/12/07 op moet wezen (da's boffen, want er zitten nog 3 druppels in de fles).
De meest informatieve hier in de kast blijkt van Agrior. Zonnebloemolie. Niet gebruiken boven de 180 graden C. De olie nooit laten walmen. Probeer altijd een beetje van wat je gaat bakken/frituren om te zijn om het zich mooi 'gedraagt' en de olie op de juiste temperatuur is. Nooit alles in één keer in de pan, maar beetje bij beetje om de temperatuur op peil te houden. Na iedere 8-10 frituurbeurten je olie vervangen.
Daarnaast energetische waarden (3700 kJ per 100 g.). De zonnebloemen zijn waarschijnlijk niet Frans want ze heten 'verwerkt in Frankrijk' (vlakbij België in Tourcoing, bij Dumortier & fils, die fabriek houden aan een heel Nederlands klinkende straat: 105, Rue de Rotterdam).
Vooralsnog hou ik het erop dat de Franse oliemannen informatiever zijn over hun olies dan Nederlandse.