Het is alleen een beetje jammer dat het Internationaal Olympisch Comité wel blijkt te eisen dat kandidaatsteden milieudoelen opstellen, maar die in de praktijk hooguit oppervlakkig evalueert, schrijft De Standaard. EenVandaag weet dat er niet op gemonitord wordt, laat staan dat er sancties zouden zijn als de doelen niet gehaald worden.

Dat weerhield Frankrijk er niet van om te barsten van vergaande duurzaamheidsambities. Parijs maakte een vergaand plan op om de CO2-emissies gerelateerd aan infrastructuur, transport (vliegreizen) en organisatie te minimaliseren. Daarom wordt er gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur, - zoals het Olympisch restaurant in een voormalige elektriciteitscentrale -, duurzame bouwmate­rialen en hernieuwbare energie. De stad zelf wordt het decor van de Spelen, zoals een grappige video op X laat zien. De CO2-uitstoot van de spelen van Parijs kan daarom beperkt blijven tot 1,58 miljoen ton koolstofdioxide-equivalent. De spelen van Rio De Janeiro in 2016 waren verantwoordelijk voor een geschatte totale uitstoot van 4,5 miljoen ton koolstofdioxide-equivalent. Tokio 2020 deed het met 1,9 miljoen ton een stuk beter, maar dat kwam vooral doordat de coronapandemie buitenlandse toeschouwers buiten de deur hield.


Plantaardig eten
Een van de belangrijkste pijlers om de voetafdruk te beperken, is de 'Food Vision'. Tijdens de spelen zal tenminste 60% van de maaltijden voor toeschouwers vegetarisch zijn, Dat geldt ook voor tenminste 50% van de maaltijden voor vrijwilligers en medewerkers waarin 50% van de dierlijke eiwitten is vervangen door plantaardige eiwitten.

Ook wordt de consumptie van vegetarisch voedsel in het olympisch dorp en op wedstrijdlocaties onder atleten gestimuleerd door communicatie. Daar komt bij dat ongeveer 80% van de ingrediënten van Franse oorsprong zal zijn en 25% zelfs afkomstig zal zijn van binnen een straal van 250 kilometer rondom Parijs. En wat toch van verder weg moet komen, wordt niet ingevlogen. Zo komt een half miljoen bananen, uit het Caribisch gebied, met de boot.

Lokaal eten
Daar zijn ze zich in Brisbane, de stad waar in 2032 ook Olympische Spelen gaan plaatsvinden, een hoedje van geschrokken, schrijft The Guardian. Om genoeg voedsel te kunnen produceren, moet de regio rondom de stad in 2032 30% meer lokaal geproduceerd voedsel kunnen opleveren. Om te beginnen gaan de Australiërs daarom vaststellen hoeveel van Brisbane’s voedsel momenteel lokaal wordt geproduceerd en waar de lokale ketens versterking nodig hebben. Wat sowieso een belangrijke maatregel zal zijn, is het beschermen van de vruchtbare landbouwgrond rond de steden tegen stedelijke uitbreiding. Alleen dan is de voedselproductie dicht bij de stad mogelijk en zijn transportkosten en emissies binnen de perken te houden. Bovendien is voedselproductie dicht bij de steden de enige manier om voedselketens veerkrachtiger te maken tegen verstoringen zoals natuurrampen en pandemieën.
Dit artikel afdrukken