![image](/images/uploads/low-card-time.jpg)
De redenering is een beetje gezocht - insecten halen hun eten niet in de supermarkt - maar niettemin laat een experiment zien dat rupsen zich snel aanpassen aan 'fout' eten en daarom obesitas en de daaraan gerelateerde ziekten buiten de deur houden. Wij niet en kunnen daarom maar beter terug keren naar de eetgewoonten van onze wilde voorouders.
Wij hebben sinds zo'n 100 jaar te maken met 'fout', high carb voedsel (met name als gevolg van geraffineerde suiker, dat alom in het industriële eten dat we eten wordt gebruikt om het een hoge 'acceptatie' te geven). In die tijd hebben we ons niet genetisch weten aan te passen. Sterker nog: de afgelopen 10 jaar heeft obesitas een enorme vlucht genomen en dat effect zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.
Toch maar terug dus naar een menu dat meer bij ons langzaam evoluerende wezens hoort? Low carb dan maar - het is best lekker en sluit aan bij hoe onze soort in zijn natuurlijke biotoop at!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko, je hebt gelijk, het is een punt voor de ergonomie. Die heeft terecht ingezet op minder belasting van botten, spieren en gewrichten. Daardoor blijven we langer jong en gezond. Maar nu worden we daardoor dus ook te dik. Een derde alternatief is om te accepteren dat welvaart en de stijging van de levensverwachting gepaard gaan met welvaartziektes.
Nou, Wouter en Ailko, het principe is zo gek nog niet. Of wij passen ons aan door een wilskrachtige inspanning of we passen ons biotoop aan zodat we wel meer moeten verbranden. We zijn genetisch immers óf te traag óf te weinig wilskrachtig.
Op de fiets dus maar weer naar het werk ipv in de file of met de trein ;-)
Leuke suggestie Wouter, maar dat gaat niet werken. De gebouwen zouden instorten en de mensen niet meer naar hun werk komen. Ergonomie is opgestaan in de tussentijd, zoals je wellicht weet. En waanrom zouden wij zoveel moeten verbranden als de oermens? Er zijn ook nog andere fases waar we ons hebben kunnen aanpassen. ik denk daarbij aan de opbouwtijd na de oorlog, waar er niet veel te eten was en de moraal om er 'iets' van te maken groot was. Het heeft ook vooral met het laatste te maken , de moraal, dat er op dit moment zaken fout lopen. Als er veel van alles is, waarom dan nog moeilijk doen? De basisibehoeften zijn ruim voorzien en we sterven in het voedsel aanbod hier. Vind je het dan gek dat de boel vastloopt!
Als de mens zich niet aanpast aan de omgeving, moet je de omgeving aanpassen. De mens vindt KH lekker omdat die staan voor energie en die heb je nodig als je met een speer achter een giraf gaat aanhollen. Oplossing 1 voor deze tijd is om minder lekker te gaan eten. Oplossing 2 is om dat hollen achter giraffes te vervangen door iets gelijkwaardigs. Stel dat je alle deurklinken van overheidsgebouwen vervangt door met lood verzwaarde exemplaren en dat doe je bijvoorbeeld ook met wipkippen, winkelmandjes, jassen etc. Dan verbrand je evenveel energie als een oermens.
Sommige mensen kunnen dat echt, de ene dag zich te buiten gaan en dan weer een zgn. "balansdag" houden. Voor mij werkt dat niet. Ik moet echt dingen uitbannen en wel met een voor mijzelf goede reden (fout vet, foute koolhydraten etc.). Pas dan kan ik het echt laten staan en heb ik er geen behoefte meer aan. Het is en blijft een moeizaam proces, maar ook ik ben voor low carb.