De olie uit algen is net zo gezond als de olie uit vis. Dat blijkt uit de experimenten in reageerbuizen en met proefdieren die ir. Vincent van Beelen van de leerstoelgroep Toxicologie van de Wageningen Universiteit heeft uitgevoerd. Er is over zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food & Chemical Toxicology.
Een kleine hoeveelheid van de omega-3-vetzuren uit vis vermindert de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten. Maar de zeeën waar visolie uit moet komen zijn overbevist en verontreinigd. Omega-3-vetzuren worden ook gevonden in microalgen, zoals Crypthecodinium cohnii en Nitzschia laevis. Deze algen kunnen in bioreactoren worden gekweekt.
Geen verschil met omega-3 uit visolie
De olie afkomstig uit algen is al op de markt, maar of die even effectief is ten aanzien van de gezondheid was nog niet duidelijk. Van Beelen onderzocht het effect van algenolie op menselijke darmkankercellen. Van reguliere visolie was al bekend dat die niet schadelijk is voor gezonde cellen, maar giftig kan zijn voor kankercellen. De Wageningse toxicoloog ontdekte dat algenolie in hoge concentraties voor kankercellen net zo giftig is als reguliere visolie. In lagere concentraties was olie uit algen ook net zo goed als visolie in staat de ontwikkeling van de kankercellen af te remmen. Er werden ook proeven gedaan met ratten. Daaruit bleek dat beide soorten olie even goed in staat zijn het ontstaan van een voorstadium van darmkanker te voorkomen.
Afweer gestimuleerd
Eerder dit jaar publiceerde Van Beelen in FEBS Letters een onderzoek waarin hij met genomicstechnologie ontrafelde hoe omega-3-vetzuren precies beschermen tegen kanker. De vetzuren moeten oxideren en daardoor prikkelen ze in de cel het electrophile-responsive element (EpRE). Dat zorgt ervoor dat de cellen meer anti-oxidanten aanmaken, en mechanismen activeren die potentieel gevaarlijke verbindingen afvoeren.
Zoeken naar goedkope productiemethoden
Algenolie is nog wel erg duur. Verschillende bedrijven werken aan technologie die daarin verandering moet brengen. De R&D-afdelingen van de bedrijven experimenteren met snel groeiende genetisch gemodificeerde bacteriën, die de kostbare vetzuren dankzij stukjes genetisch materiaal van algen goedkoop produceren.
bron: Universiteit van Wageningen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, dat weet ik niet. Het was ironisch bedoeld. Ik weet alleen dat NTNU/SINTEF & partners erg ver zijn (ze zijn er ook vriendelijker, opener en bescheidener dan in Wageningen, maar dat is voor de discussie irrelevant).
Melchior, begrijp ik het nou goed: Wageningen ligt al zover achter in dit type onderzoek dat de Noren niet meer te verslaan zijn? Eea in lijn met de opmerking van Wouter Klootwijk laatst die stelde dat de opheffing van Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek als zelfstandig instituut heeft gezorgd voor een braindrain?
Frans, als je nu ook nog dagelijks een handje pompoenzaden weet te verorberen, zal het wellicht enigszins mee gaan vallen met je BPH als je wat ouder wordt...
Katanic Verses ?! Die kende ik nog niet... :)
Ik neem aan dat die sneer bedoeld is aan het adres van ons aller Prof. Martijn Katan van de LU Wageningen, de Walter Willet van de Lage Landen?
Wat heeft die beste man nou weer misdaan... :)
In ieder geval, bedankt voor je antwoord. Mijn gevoel, voor wat dat waard is, zegt ook dat als je de linolzuur mijdt je rustig af en toe een handje walnoten of lijnzaad (door de koffiemolen halen, aldus Eddie) kunt eten. Met veel groente en fruit erbij (lycopeen uit tomaten) kan ik me niet voorstellen dat je dan meer risico zou lopen dan de gemiddelde Nederlander, in tegendeel.
Petra Goyens van de Universiteit van Maastricht promoveert promoveert binnenkort op een onderzoek naar de omzettingen naar EPA en DHA. In een kort persberichtje stond de volgende zinsnede.
"Ook blijkt dat een verlaging van de linolzuurinname de vorming van EPA verhoogt, terwijl een verhoging van de alfalinoleenzuur inname juist de vorming van DHA verhoogt."
Het blijft interessante materie!