In de Ondertussen van zaterdag 4 januari en zondag 5 januari vallen mij deze berichten op:

- 170.000 jaar oud is het kliekje geroosterde wortel dat archeologen in een Zuid-Afrikaanse grot aantroffen. Omdat de wortelresten alleen in asresten en niet in het omringende sediment werd aangetroffen, concluderen de archeologen dat ze op vuur zijn geroosterd. Het is het oudste groentegerecht dat de mens op vuur heeft bereid. Het bewijst dat de oudste mensen niet alleen vlees op vuur bereidden ('bewerken' zeggen we tegenwoordig), maar ook plantaardig voedsel (Trouw). De onderzoekers konden zelfs vaststellen om welke plant het gaat: de Hypoxidaceae angustifolia, het geelsterretje. Een geelbloeiend plantje dat onder de grond calorierijke wortelstokken vormt en een goede bron van energie moet zijn geweest.

- wie gaat er mee naar de dierentuin? Vergeet je kerstboom niet! Bezoekers van dierenpark Amersfoort konden dit weekend hun afgedankte kerstboom inleveren in ruil voor korting op de toegangsprijs. De kerstbomen blijken vrolijk speelgoed voor de olifanten, tijgers en bavianen op te leveren: "Dieren zoals olifanten zijn van nature op zoek naar nieuwigheden in hun omgeving,” zegt de woordvoerder van het dierenpark (AD). Ook in Berlijn weten de olifanten, dromedarissen en stekelvarkens wel raad met de speciaal versierde kerstbomen (AFP, YouTube).



- in het voorjaar van 2001 werden in het Veluwse dorp Kootwijkerbroek 60.000 dieren afgemaakt omdat ze besmet konden zijn met MKZ. De boeren uit het dorp hebben het nooit willen geloven. De rellen tussen politie en boeren waren destijds heftig. Er werd een juridische procedure aangespannen tegen de overheid omdat er twijfel bleef of de overheid wel correct heeft gehandeld. Mogelijk zijn de dieren voor niets gedood, zeggen ook experts. Dinsdag a.s. doet de rechter uitspraak (Nieuwsuur).
Op de Facebookpagina van de Farmers Defence Force is het nieuws opgepakt. Het kan een rol gaan spelen in de wrijvingen tussen boer en overheid zoals die momenteel weer spelen. De Veluwse boeren vonden destijds dat de MKZ-crisis een voorwendsel was om hen rond het natuurgebied weg te krijgen.

De Afrikaanse varkenspest zorgt inmiddels al bijna een jaar voor topprijzen voor Europees varkensvlees. Boeren in Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Nederland zijn er blij mee, maar vrezen het moment dat de pest, die al jaren aan de oostgrens van Polen heerst, de grens tussen Polen en Duitsland oversteekt. Dat moment lijkt te naderen: de eerste wilde varkens met de ziekte zijn op 21 kilometer van de Duitse grens aangetroffen (Schweizer Bauer).
Papier zo veel mogelijk recyclen lijkt in tijden van klimaatverandering goed aan te sluiten op de gewenste duurzame leefstijl. Maar eenmaal ingezameld, blijkt voor een groot deel van de kartonnen dozen en oude kranten en tijdschriften steeds vaker helemaal geen herproductie mogelijk. In heel Europa stapelen de tonnen overtollig oud papier zich razendsnel op nu China, de grote importeur van Europees oud papier, tegenwoordig zelf inzamelt (Trouw).
Er zijn te weinig grondstoffen om vegan vleesvervangers te maken. Dat is een kwestie van te weinig capaciteit bij fabrikanten om eiwitten te kunnen halen uit plantaardige producten. De vraag groeit sneller dan het aanbod - en de bouw van het nog maar piepkleine aantal daarvoor benodigde machines - kan bijhouden (Financieele Dagblad).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken