Speciaalvoeding voor zieken is vaak niet erg lekker. Patisserie Unique presenteerde op de Horecava echter gebak met extra voedingsstoffen. De 'Bouwsteentjes' helpen het lichaam om te herstellen.
'Er is in de zorg veel vraag naar de Bouwsteentjes', licht Jeroen Majoor toe, bij Patisserie Unique verantwoordelijk voor inkoop en productontwikkeling. Ze zijn verkrijgbaar in de smaken banaan en aardbei en bevatten hoogwaardige eiwitten met veel verschillende aminozuren. De eiwitten zijn afkomstig uit soja en maïs. De Bouwsteentjes zijn bovendien verrijkt met vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Slikproblemen
Naast de Bouwsteentjes ontwikkelde Patisserie Unique Easy-to-Eat, dessertachtige gebakjes voor mensen die moeite hebben met slikken. 'Daar zit een enzym uit maïs in, waardoor het gebak langzaam wegsmelt.' Easy-to-Eat is verkrijgbaar in twee varianten: frambozen en tropical.De producten ogen als gewone gebakjes. 'Mensen denken dat het een normaal gebakje is. Ook mensen die niet ziek zijn, vinden ze lekker. Een verzorgingshuis in Waalwijk heeft ze geserveerd tijdens de feestdagen. Dan kon iedereen hetzelfde eten...
Apotheek
Patisserie Unique richt zich met de speciaalvoeding op de zorg. 'Maar de gebakjes komen ook in thuiszorgwinkels te liggen en zullen misschien ook verkrijgbaar zijn in de apotheek.
bron:EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik weet niet van wanneer die discussie dateert maar zijn er wel recept-aanpassingen geweest. Lager gewicht per verstrekking en een hoger Eiwitgehalte.
Het enige wat er nu nog te veranderen is zal het "all natural" maken van de Bouwsteentjes. Met Easy-to-Eat is dat al gerealiseerd en zullen de Bouwsteentjes binnen enkele maanden ook vrij zijn van [goedgekeurde] additieven.
Huib, over bouwsteentjes hebben we hier ooit een woeste discussie gehad. Zijn dat nog steeds dezelfde?
Een snel herstel dankzij eiwitten
Weg met die fruitmanden: wie in het ziekenhuis ligt moet aan de eiwitten. Als je langdurig ziek bent eet je je eigen spiereiwitten op, waardoor je weerstand vermindert en je slechter herstelt”, aldus Huib van Leeuwen en is hij geïnspireerd door 2 wetenschappers, te weten Marian de van der Schueren, onderzoeker bij het VU medisch centrum en lector Voeding in relatie tot Sport en Gezondheid en professor dr. Hans Sauerwein verbonden aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. Professor dr. Sauerwein heeft een mooie uitspraak welke in mijn geheugen staat gegrift en is als volgt: Eiwit werkt als Pokon voor mensen in een katabole toestand. Zowel Marian van der Schueren als professor dr. Sauerwein hebben al menig publicatie op hun naam staan over het onderwerp:
sneller herstellen met eiwit.
Vele onderzoeken in het vakgebied diëtiek betreffende de voedingstoestand van ouderen tonen het voordeel aan van aanvullende eiwitinname. We worden ouder, maar hoe blijven we zo lang mogelijk fit? Of hoe herstellen we zo snel en zo goed mogelijk? Welke rol heeft voeding hierin? En hoe kunnen voeding en beweging elkaar hierin versterken?
Belang van goede voeding
De diëtisten hebben er lang voor moeten vechten, maar eindelijk lijkt het belang van voeding serieus te worden genomen in de medische wetenschap. Er zijn al vele verbeteringen ten aanzien van goede voeding.
Het is een tijd onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding kan absoluut bijdragen aan een korter verblijf in het ziekenhuis en een sneller herstel. En goede voeding is in dit geval wel het laatste waar je bij ziekte aan moet denken. Wanneer je acuut ziek bent, gaat het stressmetabolisme werken. Dat betekent dat je, wanneer je te weinig eet, geen vet verbrandt, maar vooral je [eigen spier-] eiwitten opeet. Dit is dus wezenlijk anders dan bij gezonde mensen, die verbranden vet als ze op dieet zijn.
In geval van ziekte moeten de eiwitten als eerste worden aangevuld. En dat kan je beter doen met bijvoorbeeld blokjes kaas dan met een stukje fruit. Zoveel mogelijk eiwitten en calorieën, daar komt het in een notendop op neer, aldus Huib van Leeuwen van Patisserie Unique.
Ook Patisserie Unique is overtuigd van het effect van eiwitten op een sneller herstel. Met Innopastry spelen zij in op deze behoefte met de producten Bouwsteentjes en Easy-to-Eat, welke beide een bron van hoogwaardig eiwit zijn.
Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn gebakjes [tussendoortjes] tegen ondervoeding en bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen een eerste prijs voor innovatie: Bouwsteentjes in 2008 en Easy-to-Eat in 2009. Volgens Patisserie Unique zijn de producten een succes: “Naast de Zorg groeit de extramurale markt snel. Wij hebben dan ook de samenwerking met een landelijk opererende retailer gezocht. De supermarktorganisatie van Jumbo en C1000 heeft de alleenverkoop van Bouwsteentjes en Easy-to-Eat in de Nederlandse supermarkten. Op deze manier hebben we een landelijke spreiding voor de mensen die thuis verblijven.”
Huib van Leeuwen is met de Bouwsteentjes en Easy-to-Eat nog meer geïnspireerd door de wijsheid van lector Marian de van der Schueren en professor dr. Hans Sauerwein: “Zij geven exact aan waar wij in de praktijk mee te maken hebben en erg veel positieve reacties op krijgen”, aldus Huib van Leeuwen van Innopastry.
Verdere voordelen van goede voeding
Er zijn nog meer voordelen van goede voeding. “Wie korter in het ziekenhuis ligt, heeft minder medicijnen nodig. Dat is niet alleen prettig voor de patiënt, maar het drukt ook de zorgkosten. Duidelijk moet zijn: voeding zal je niet beter maken, maar het heeft wel een essentiële ondersteunende rol, dat weten we. Zo heeft aansterkende bouillon geen enkele zin: het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrijke etenswaren. Ook de fruitmand werkt averechts. Dat zijn vooral vruchtensuikers en zijn deze in een zieke toestand minder relevant.”
Concluderend: sneller herstel dankzij eiwitten
Naast kip, kaas en melk zijn Bouwsteentjes en Easy-to-Eat dus een goede aanvulling hetgeen het herstel bevordert. Mensen worden eerder beter en gaan sneller naar huis, er zijn minder complicaties en er is minder kans op spierafbraak.
Tot slot
Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zijn om zware chemokuren of bestralingen doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende. Spiermassa zie je niet terug op de weegschaal.
Bronvermelding:
De Gooi- en Eemlander
[artikel: Snel herstel dankzij eiwitten – Lector Marian de van der Schueren]
@Live =>[artikel: Geef eiwitten de hoofdrol bij ondervoeding – Professor dr. Hans Sauerwein]
Bouwsteentjes heeft zojuist haar website geupdate met veel nieuwe informatie omtrend de lekkernijen tegen ondervoeding en slikproblemen
en voor mensen die een (of meerdere) chemokuren moeten volgen bijvoorbeeld.