Uit onderzoek blijkt dat liraglutide, een afslankmedicijn dat al wordt gebruikt bij volwassenen, veilig en effectief is voor kinderen van 6 tot 12 jaar met obesitas. Voor volwassenen is het op de markt onder de productnamen Saxenda en Victoza. Geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk vraagt nu goedkeuring aan voor gebruik bij kinderen onder de 12. Het zou het eerste farmaceutische middel zijn dat specifiek gericht is op obesitas bij kinderen onder de 12 jaar.
In Nederland en andere westerse landen is het percentage kinderen met obesitas de afgelopen jaren sterk toegenomen. In Engeland is ruim 1 op de 5 basisschoolkinderen te zwaar, en tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, is dat 1 op de 3. Obesitas in de kindertijd leidt vaak tot obesitas op volwassen leeftijd, met ernstige gezondheidsrisico's zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Tot op heden zijn de behandelmogelijkheden voor kinderen met obesitas beperkt, mede doordat er geen farmaceutische behandelingen voor kinderen onder de 12 jaar zijn goedgekeurd. Traditionele leefstijlinterventies, zoals gezond eten en meer bewegen, blijken onvoldoende effectief.

Doorbraak liraglutide
Recent onderzoek toont aan dat liraglutide veilig en effectief blijkt voor kinderen van 6 tot 12 jaar met obesitas. De BMI van kinderen die dit middel gebruikten, verlaagde aanzienlijk. Ruim een jaar kregen 82 kinderen met obesitas een injectie met liraglutide of een placebo. De kinderen die liraglutide kregen, zagen hun BMI met gemiddeld 7,4% dalen, terwijl de BMI van de placebogroep met 1,6% steeg. Bovendien verbeterden ook hun bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Volgens hoofdonderzoeker Claudia Fox biedt het onderzoek hoop dat kinderen met obesitas gezonder en productiever kunnen leven.

De medicijnen Saxenda en Victoza, met de werkzame stof liraglutide van het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, vallen net als de populaire middelen Ozempic en Wegovy onder de GLP-1 agonisten. Deze medicijnen werken door het nabootsen van het GLP-1 darmhormoon, dat de eetlust vermindert en de voedselopname vertraagt, met gewichtsverlies als resultaat.

Bijwerkingen en zorgen
De bijwerkingen komen overeen met wat eerder is gezien bij volwassenen die het middel gebruiken. Zo had 80% van de kinderen last van klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Bij sommige kinderen waren deze bijwerkingen zo ernstig dat ze stopten met de behandeling.

Nadat de behandeling stopte, begon de BMI van de kinderen weer te stijgen. De vraag is of het verstandig is om jonge kinderen aan dergelijke medicijnen te onderwerpen die zij hun hele leven moeten blijven gebruiken. De langetermijneffecten van het gebruik van de afslankmiddelen bij kinderen zijn nog onbekend. Voor zover bekend beïnvloeden de medicijnen de botgezondheid, de puberteit of de algehele groei van kinderen niet, maar of dat ook zo blijft op de lange termijn, weten we niet.

De kinderen in het onderzoek kregen hulp van hun ouders bij het spuiten van de medicijnen die nu alleen in injectievorm verkrijgbaar zijn. Maar dat duurt niet lang meer: de obesitaspil, bekend als amycretine, is onderweg. Volgens recent onderzoek bevordert de pil sneller en langduriger gewichtsverlies dan de bestaande injecties zoals Ozempic en Wegovy.

Big pharma
Novo Nordisk, de fabrikant van liraglutide, heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) om het medicijn ook voor jongere kinderen beschikbaar te maken. Volgens recente analyses kan hiermee de markt voor afslankmiddelen de komende jaren nog verder groeien, waarbij Novo Nordisk en zijn Amerikaanse concurrent Eli Lilly de sector blijven domineren.