Dit zijn geen Franse dakpannen. Nick Trachet vond deze keukenapparatuur in Portugal en nam ze mee naar Brussel.
Wat doet hij ermee?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Florine, de beschrijving van stokbrood als tijdsbesparing komt van discussies tussen technologen op FAO. Je kon met die mensen niet aan tafel gaan zitten of ze bespraken het technologisch verschil tussen een thee- en een koffiekop, de vormen van blikjes en de constructie van graansilo's ...
en ik meen het verhaal ook te hebben gelezen als opschrift op een winkel in de marché St Lazare in Parijs. Daar leerde ik nog wat meer, o.a. dat voor 1870 Parijs de grootste Duitse stad van Europa was. Markten bezoeken is altijd leerzaam.
Bij onze bakker in Frankrijk kun je een creusois in een dakpan kopen, geinig toeristisch en zogenaamd traditioneel, want die dakpan is volgens mij zelf verzonnen, maar ik kan me vergissen. Een creusois is een moskovisch-achtig gebak met gemalen hazelnoot, voor wie dat niet weet.
Glutenvrij deeg tot stokbrood bakken, Florine, daarvoor heb je wel degelijk zo'n vorm nodig, kledderdeeg kan een steuntje goed gebruiken.
Maar ik zou wel eens willen experimenteren met deze dakpannen en vis in de as van een open vuur. Zou behalve spek zuringblad ook werken?
Nick Trachet @ 'Vergeet niet dat stokbrood een industrieel Parijs’ antwoord is op het probleem van de lengte van de baktijd van brood.'
Bedoel je te zeggen dat stokbrood (zowel qua vorm als deegsamenstelling) ooit ontstaan is door de handelsgeest van een Parijse broodfabriek? En zoja, waar is die wijsheid te vinden op papier?
Die vieze witte kadetjes die tegenwoordig overal waar belegde broodjes worden verkocht, gebruikt worden, worden eveneens gebakken in een voorgevormde bakplaat. Ze worden na het bakken losgesneden waardoor ze geen ronde maar rechte zijkanten meer hebben. Ze kunnen dus niet ingesneden worden aan één kant zodat de andere kant als scharnierende zijde behouden kan blijven. Daarom krijgen die moderne krengen een snee over de volle lengte van de rug waarna het beleg daarin kan worden gepropt. (Ook bij de dure broodjescounter in de vertrekhal van Schiphol verkopen ze dat type broodje. Moeilijk hanteerbaar en gedoemd vlekken te veroorzaken op de kleding omdat het beleg niet tussen het kadetje kan worden vastgeklemd maar erop ligt en bij de eerste hap al eraf valt. Rampzalige uitvinding maar de broodjes zijn stukken en stukken goedkoper.
Een viswinkel waar ik jaren geleden klaagde over die rottige broodjes, legde het me heel duidelijk uit. Die broodjes zijn stukken goedkoper en bovendien minder voedzaam. Dus wordt er niet 1 broodje haring gegeten maar 2 broodjes met haring. Prima voor de omzet. "Dus mevrouw, ik zou een dief van mijn portemonnee zijn als ik duurdere en voedzamere kadetjes gebruikte". Zijn winst is ons verlies.
Dat vinden de meeste mensen gewoon lekker,Florine.
Ik ook.