Vorig jaar werd wereldwijd 6,37 miljoen hectare bos vernield en dat is 45 procent boven het niveau dat nodig is om de internationale milieudoelstellingen te behalen. Tijdens de klimaattop van 2021 in Glasgow, beloofden nochtans meer dan 140 landen om ontbossing tegen 2030 te stoppen. Enkele cruciale landen, zoals Canada, de Verenigde Staten en Brazilië, ondertekenden de verklaring, maar uit de laatste cijfers blijkt nu dat de wereld ver achteroploopt op die belofte.

Ontbossing erger geworden, niet minder
"Wereldwijd is de ontbossing sinds het begin van het decennium erger geworden, niet minder", aldus Ivan Palmegiani, hoofdauteur van het Forest Declaration Assessment-rapport. "We zijn nog maar zes jaar verwijderd van een belangrijke wereldwijde deadline om ontbossing te stoppen, en toch worden bossen nog steeds in alarmerend tempo gekapt, gedegradeerd en in brand gestoken", zei hij. De vooruitgang naar "nul ontbossing" wordt bijgehouden aan de hand van tussentijdse doelstellingen, die vervolgens met de echte ontbossingscijfers worden vergeleken. Om ‘op schema’ te blijven met die doelstelling zou vorig jaar maximum 4,4 miljoen hectare ontbost mogen worden.

Ontbossing in de tropen
Zo goed als alle ontbossing (96%) deed zich voor in tropische regio's als Brazilië, Indonesië, Bolivia en de Democratische Republiek Congo. Volgens het rapport zijn hier de belangrijkste oorzaken van ontbossing land- en wegenbouw, branden en commerciële houtkap. Het rapport stelt vervolgens dat de belangrijkste manier om wereldwijde bosbouwdoelstellingen te halen in het terugdringen van ontbossing in de tropische regio’s ligt.

Brazilië staat nog steeds met stip op één als land met de hoogste ontbossing ter wereld, maar de situatie is aanzienlijk verbeterd sinds Luiz Inácio Lula da Silva president werd. Volgens het rapport hebben de maatregelen die de Braziliaanse overheid genomen heeft om het amazonewoud te beschermen, geleid tot een vermindering van ontbossing met 62 procent in de regio. In de Cerrado, een savanne-achtig gebied in het centrale westen van Brazilië, is de ontbossing echter toegenomen.

Bolivia en Indonesië scoren slecht in het rapport. In Bolivia steeg de ontbossing met 351 procent tussen 2015 en 2023, een trend die "geen tekenen van afname vertoont", aldus de onderzoekers. In Indonesië is de ontbossing vorig jaar na een daling van twee jaar, opnieuw toegenomen. Uit de publicatie blijkt dat de hoge ontbossingcijfers het gevolg zijn van de vraag naar materialen die worden gebruikt voor de productie van 'milieuvriendelijke' producten, zoals viscose voor kleding en nikkel voor accu's van elektrische voertuigen en technologieën voor hernieuwbare energie.


Global progress toward target to end deforestationFotocredits: Global progress toward target to end deforestation by 2030, Forest Declaration Assessment


Verloren zaak?
In tegenstelling tot de vooropgestelde doelstelling neemt ontbossing niet af, maar neemt ze zelfs toe. Zo stijgen de ontbossingcijfers voor het derde jaar op rij. In 2021 werd zo’n 5,9 miljoen hectare ontbost, in 2022 6,2 miljoen hectare en vorig jaar zo’n 6,4 miljoen hectare. "Om de wereldwijde doelstellingen voor bosbescherming te halen, moeten we ervoor zorgen dat bosbescherming immuun is voor politieke en economische grillen", aldus Erin Matson, medeauteur van het rapport. "We moeten onze relatie met consumptie en onze productiemodellen fundamenteel herzien om minder afhankelijk te zijn van de overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen.”

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Vilt.
Dit artikel afdrukken