Nee, echt niet. Niet kijken op het plaatje foto met het voermengsel.
Nou, waar komt het allemaal vandaan?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor een goede relatie van mij voor wie ik premixen en additieven exporteer ben ik op zoek naar een complete samenstelling voor varkensvoer. Zou mij iemand ergens kunnen verwijzen?
Geert P, je hebt je verhaal goed neergezet. Dit is precies hoe ik er ook over denk. Isa, je moet niet vergeten dat er in de intensieve sector de laatste jaren al veel gepresteerd is. Dieren hebben meer bewegingsvrijheid en ook speeltjes in het hok. Ook aan uitstoot van ammoniak is al veel gedaan en gaat er nog veel meer gebeuren. Kijk maar eens op www.varkensinzicht.nl en bezoek eens een zichtstal. Bovendien is er voor de kleinschalige landbouw onvoldoende geld om voor de boeren een inkomen te verdienen. Ook de oveheid zal het niet accepteren als ons voedselpaket duurder wordt, dit hebben we in 2007 kunnen zien toen de melkprijs explodeerde. Reden hiervoor is dat als de consument meer uit moet gaan geven aan voedsel er minder overblijft om elders aan uit te geven. (daling koopkracht) en dit is per definitie slecht voor de economie. Ik vind wel dat iedereen hier een eigen keus in moet maken en er is een groep die bewust biologische produkten koop. Ik geloof echter dat dit een minderheid zal blijven en rondom mij heen zie ik dat biologische bedrijven het erg moeilijk hebben het hoofd boven water te houden. Vele gaan daarom ook beginnen met andere nevertakken. Daarnaast zullen wij op deze manier nooit de wereld kunnen voeden. Als wij lang doorblijven gaan met het kleineren van de intensieve veehouderij verplaatst deze naar elders in de wereld waar niets aan dierenrechten wordt gedaan en dit beland dan weer in Nederland. Dat moeten wij niet willen. Even over de export. Nederland expoteert inderdaad veel vlees en melk, echter de meeste export blijft binnen Europa. Wat Europa uit gaat is maar een paar procent. Ik vind dat wij Europa als 1 geheel moeten beschouwen. Nederland is door het klimaat bijzonder geschikt voor veeteelt en Frankrijk voor het verbouwen van graan. Ik vind dat je het land moet gebruiken waar het het meest geschikt voor is.
Terug naar een kleinschalige landbouw voor eigen land is de enige oplossing, voor ons, voor de dieren, de natuur en de mensen daar die lijden onder de pesticiden en landroof.
Achterhaalde stelling! De nabije toekomst - enkele tientallen jaren - is (bron FAO):
- het aantal mensen op onze aardkloot groeit tot ruim 9 miljard;
- de voedselproductie moet omhoog met minstens 70%
- de productiestijging moet op hetzelfde areaal (in het kader van biodiversiteit, dit jaar volop in de belangstelling).
De intensieve veehouderij én de intensieve productie van voer voor mens en dier hebben juist de toekomst (mits duurzaam), schetste de FAO enkele jaren geleden in Livestock's Long Shadow (inderdaad, het rapport dat behoorlijk is misbruikt de afgelopen jaren). Nederland is wereldtop qua landbouwproductie (buiten ons land breed erkend). Dankzij onze kennis en expertise kan de wereld ver komen in de hiervoor geschetste uitdaging.
Maar dat terzijde. Info over soja in relatie tot Nederland? Zie de LEI-rapporten:
- Groeiende wereldhandel in sojaproducten: zorg of zegen? (2006)
http://www.lei.wur.nl/NL/nieuwsagenda/archief/nieuws/2006/Groeiende_wereldhandel_in_sojaproducten_zorg_of_zegen_persbericht.htm
- Perspectieven van sojavervanging in voer : op zoek naar Europese alternatieven voor soja (2008)
http://library.wur.nl/WebQuery/catalog/lang/1893493
P.S. Circa 60% van alle productie in Nederland gaat de grens over (en wordt niet breed als 'ramp' gekwalificeerd). Als we alleen voor de binnenlandse vraag willen produceren, is het tekort aan arbeidskrachten ineens opgelost en kunnen we ruim voor onze 65e met pensioen...
"Op deze manier blijft intensieve landbouw en veehouderij mogelijk in Europa zodat de reststomen van de voedingsmiddelenindrustrie goed benut kunnen worden"
Harald, Dat moeten wij just niet willen,de intensive veehouderij is niet meer van deze tijd, en al die export (80% van de varkensvlees!) een ramp voor iederen op den duur.
Terug naar een kleinschalige landbouw voor eigen land is de enige oplossing, voor ons, voor de dieren, de natuur en de mensen daar die lijden onder de pesticiden en landroof.
Harald, het zal net zo verlopen als (of mee omwille ervan) met de financiële malaise waarin we aan het verzuipen. Het probleem zal niet aangepakt, zwijg stil, opgelost worden. Niemand zal er gelukkiger van worden.
Het is perfect mogelijk voor Europa om zichzelf te voeden, nu en in de komende tijden der tijden. Alleen ga je dan keuzes moeten maken als moet er echt zoveel graan omgezet worden in alcohol, bijv. Met een soberder, maar even voedzaam en aangenaam dieet kan het. Maar wie wil het?