Lux Leaks is een journalistiek project dat blootlegt welke bedrijven fiscale routes volgen via Luxemburg en andere fiscale vrijstaten om hun winsten zo belastingvrij mogelijk te kunnen maken.

De fiscale routes in Luxemburg zijn gecreëerd onder het premierschap van Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Commissie. Verschillende bedrijven werden al ontmaskerd als fiscale profiteurs, zoals PepsiCo, Ikea en Amazon. Luxemburg is niet het enige land in Europa dat bedrijven fiscaal faciliteert. Starbucks gebruikt hetzelfde type constructie via Nederland. Apple doet het via Ierland.

De EU wil een einde maken aan belastingconstructies die ervoor zorgen dat bedrijven nergens meer belast worden naar een fair deel van hun omzet. De constructies hollen landen waar ze hun omzet maken zonder er belasting te betalen uit omdat ze die daar geen middelen achterlaten voor de openbare voorzieningen terwijl ze daar wel gebruik van maken. Daardoor laten ze die landen als het ware interen op hun leefbaarheid.

'Slechts € 4.972 belasting'
Naar gisteren via de Franstalige en vanmorgen via de Vlaamse pers naar buitenkwam blijkt ook het bedrijf van de als eerlijk en duurzaam bekend staande retailer Jef Colruyt van de gelijknamige super via Luxemburg zijn winstafdrachten te beperken. Colruyt zou op een winst 87,8 miljoen euro een belasting van slechts 4.972 euro hebben moeten betalen.

'Geen juridische maar een maatschappelijke discussie'
Colruyt verklaart dat het bedrijf zich strict aan de regels houdt. Woordvoerder Jan Derom zegt in De Morgen: "Colruyt ontkent dat het aan belastingontduiking doet of illegale constructies opzet. "We volgen alleen de regels die de politici in het leven geroepen hebben. Of dat ethisch is of niet, is een discussie die maatschappelijk moet gevoerd worden. Als de conclusie daarvan is dat het niet kan, dan zullen we ons daaraan aanpassen."

Voorts geeft het bedrijf aan dat het in België € 1,1 miljard aan belastingen en andere wettelijke bijdragen heeft betaald in de afgelopen 3 jaar.

In De Morgen ergert een fiscalist zich aan dit weerwoord: "Wat mij nog het meest stoort, is dat Colruyt heel nadrukkelijk uitpakt met zijn duurzaamheid. Als je dan ziet dat de zetel van hun financieringsbedrijf een postbus is waar ook meer dan duizend andere bedrijven zitten, tja."

Fotocredits: Colruyt, Stéfan
Dit artikel afdrukken