Ben je van plan deze zomer te gaan barbecueën, houd dan maar liever een beetje afstand van de grill. Dat adviseren Chinese onderzoekers.
Uit een nieuw Chinees onderzoek zou blijken dat het absorberen van de grillrook door de huid, méér nog dan het inademen van de grillwalmen, het risico op kankers verhoogt. Dat schrijft de Daily Mail die bekend staat om zijn nieuws over kankerrisico's.
Het eten van op de BBQ gegrild voedsel leidde tot de hoogste PAK-waarden in de urine van de proefpersonen. Dat absorptie via de huid op de tweede plaats komt, verraste de onderzoekers.
Ze raden dan ook aan de huid zoveel mogelijk te bedekken tijdens het flippen van de hamburgers en kipspiesjes. BBQ-en in duikpak is aan te bevelen voor wie geen enkel risico wil nemen. Bij het aan tafel gaan kun je je even omkleden natuurlijk. Dat is zelfs aan te raden omdat rookdeeltjes die van kleding op voedsel kunnen vallen niet risicovrij zijn.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps Cécile Janssen : In een deel van de wereld koken mensen nog steeds op een houtvuur met een rookgat in het dak van de hut. Al duizenden jaren lang.... maar dat is een extreem voorbeeld.
Ik heb ook heel wat kampvuurtjes gemaakt.... en het is geen pretje als je in de rookrichting zit...
Neemt niet weg dat alles een optelsom is van voeding en milieu. Op de bbq (houtvuur) grillen wordt veel vaker in de ('klassiek' levende) Mediterranee gedaan dan hier. En die mensen horen bij de gezondste populaties ter wereld.
Die stank in mijn kleren ontstaat bij mij vooral bij het aansteken van de bbq…. de rookwalm... als mee-eter heb ik daar geen merkbare last van... tenzij de wind verkeerd staat ;)
Dat gegrild (gerookt) vlees wat schadelijke stoffen bevat door het grillen/ roken wist ik al veel langer. Vogel liet zich hier in 1956 al negatief over uit... en wees als grootste risicogroep de liefhebbers van dagelijks gerookt(e) vlees(waar) aan....
Frituren in zonnebloem/soja (mvo) olie geeft dezelfde giftige acrolein uitstoot als dieselverbranding (bij diesel komen daar nog fijnstof roetdeeltjes bij - en al deze fijnstof is in staat het lichaam en alle organen binnen te dringen via huid en inademing: diesel particles dringen via de zenuwbanen van de neus direct de hersenen binnen).
Professionele werkers hiermee (koks) lopen een slecht (niet) in kaart gebracht beroepsrisico hierdoor. Zeker cafetariamedewerkers. De wetgever schiet hierin tekort.
En wat te denken van die gezellige open haard en het - minder gezellige - wonen langs een snelweg of onder de rook van Schiphol?
Overigens vermindert een (licht) melkzuur bad van 10 minuten (of een marinade/ of bijv. rub met rozemarijn?) de acroleinvorming enorm... ook bij frites etc.
Theo #2, het grapje ging over het risico via de huid. Dat is bijzonder als je je realiseert hoe lang mensen al roosteren op vuur; dat deden ze volgens Richard Wrangham al voor er kookpotten waren.
Dagelijks krijgen we heel veel andere stoffen dan BBQ rook via onze huid binnen via lucht water, maar vooral allerlei crèmes, waarvan er al verschillende uit de handel zijn genomen vanwege schadelijke bijwerkingen. Ook bij het verzorgen van sommige planten moet je handschoenen dragen. Zelfs je voeten nemen stoffen op zoals bij de knoflooktest naar voren komt.
Knoflook bevat de chemische stof Allicine. Deze stof gaat door de huid heen en verplaatst zich vervolgens via de bloedbaan. Uiteindelijk bereikt het je neus en mond, waardoor je de knoflook proeft en ruikt. Bron: AGF
‘BBQ-en in duikpak is aan te bevelen voor wie geen enkel risico wil nemen.’
Leuke bedacht maar slaat nergens op.
En het verbrande voedsel opeten dan? Risico idem. Net als bij frituren en bakken en braden. De enige foolproof methode om eten te bbq-en of bakken is koken of stomen.