De Romeinse dichter Martialis was beroemd om zijn korte gedichten. Een van zijn boeken bestaat uit tweeregelige tekstjes om bij beleefdheidsgeschenkjes te doen. Vaak waren dit etenswaren. De toon is licht, soms wat venijnig-ironisch en soms humoristisch. Paddestoelen worden gunstig afgezet tegen het schenken van iets als goud, omdat paddestoelen nu eenmaal veel moeilijker te versturen zijn. Truffels worden dichterlijk beschreven als organismen die "met hun zachte hoofd de voedende aarde breken". Ook als je een duif, flamingo, fazant, garum, een gazelle, olijfolie, Falernische wijn wilde geven, kon je in dit boekje een bijpassende tekst vinden. Wanneer je net als Martialis arm was, zo schreef hij in de inleiding, kon je ook volstaan met alleen de tekst te sturen. Een paar voorbeelden (Engelse vertaling van Shackleton Bailey):
Azijn
Don't, despise a jar of Nile Vinegar. When it was of wine, it would be cheaper.
(goedkope) Muria-vissaus
I am the daughter, I admit it, of Anipolitan tunny. Had I been of mackerel, I should not have been send to you.
Baarmoeder
Perhaps a womb form a virgin pig maybe more your fancy, but a maternal one from a pregnant sow is mine.
Uien
Since your wife is old and your member lifeless, all you can do is stuff yourself with onions (zouden lustopwekkend zijn).
Eend
Let a duck be served whole, but it is tasty only in the breast and neck. Return the rest to the cook.
Toen kreeg je teksten op ulevellen en ijsbonbons en heel lang niets. Bovenstaand tekstplaatje van -daar zijn we weer- Albert Heijn pakt deze dichtvorm weer op. Producten van het merk Excellent worden als cadeautje vergezeld van een motto. Ja het is onzin, maar er wordt wel tijd aan besteed.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niall, thx! However, we rather think content is quite important ;-)
Try Bable fish to find out all about it.
I have just stumbled upon your blog. I love the clean design and fantastic photos. I am a blogger myself and always thought that design was key and you have certainly captured that! There are so many food blogs out there these days and being different to all the others is key. I have just started www.ifoods.tv which is a website for chefs, foodies and food bloggers to hand out, share recipes, photos and videos. When i was blogging I always thought i should be getting more traffic as my blog was getting lost in the masses of stuff out there so my new site is aimed at giving food bloggers and chefs a bigger platform! Hope you enjoy it and keep up the good writing and design here! I have now bookmarked you so will be regular reader, Cheers!