Nederlandse 65-plussers eten het gezondst. Pubers (12-18 jaar) eten het minst gezond. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor over 2023 van het CBS, RIVM en het Voedingscentrum. De resultaten komen overeen met de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

De enquête 2023 bevatte nieuwe vragen over voeding, met name naar de indicatoren voor gezonde voeding, namelijk het eten van vlees en vis, fruit, groente, suikerhoudende dranken, brood, en ongezonde snacks. Op basis van de antwoorden werd een voedingsscore berekend, variërend van 0 tot 10, waarbij een hogere score betekent dat de voeding beter aansluit bij de adviezen van het Voedingscentrum.

Peuters scoorden een voedingsscore van 7,1, terwijl pubers slechts een 5,9 haalden, de laagste voedingsscore. Pubers scoorden zelfs een 4 (als rapportcijfer een diepe onvoldoende) op het gebied van snacks, frisdrank en fruit: driekwart van de Nederlandse pubers eet meer dan drie snacks per week, 31% drinkt dagelijks frisdrank en 86% eet niet dagelijks twee stuks fruit.

Vanaf 18 jaar lopen de voedingsscores op, 65-plussers aten het gezondst en haalden een gemiddelde totaalscore van 7,5. Vergeleken met jongeren drinken ouderen veel minder suikerhoudende dranken, eten ze minder ongezonde snacks en kiezen ze vaker voor gezond eten.

Vrouwen maken over het algemeen gezondere keuzes dan mannen, vooral als het gaat om frisdranken. Hoogopgeleide 25-plussers (hbo/wo) aten het gezondst, maar dronken wel meer alcohol dan hun leeftijdsgenoten met een lagere opleiding. Van de mensen met een masterdiploma op zak drinkt 65% regelmatig meer dan één glas alcohol per dag, tegen 59% van de 25-plussers met een bachelordiploma.

Twee derde van de 18-plussers vindt dat ze gezond eten. Vooral ouderen en vrouwen denken dat. Jongeren laten zich nogal eens beïnvloeden door sociale media en voedingsapps, die niet uitblinken in gezonde aanbevelingen. Ruim een derde van de volwassenen wil graag gezonder eten om gezondheidsproblemen te voorkomen en zich fitter te voelen.
Reageer
  • Deel
Druk af