Nederlandse akkerbouwers kampen met grote problemen door het extreem natte voorjaar. In mei viel op sommige plekken meer dan drie keer zoveel regen als normaal en de maand april was de natste in honderd jaar, aldus het AD. Dat betekent dat boeren gewassen die nu nog in de grond zitten niet kunnen oogsten, maar ook dat ze het land niet op kunnen om te poten of te zaaien.

Zo laat Sander Tacken van het Noord-Limburgse groenteteelbedrijf Taco tijdens een werkbezoek door LTO-voorzitter Ger Koopmans zien dat hij nog de suikerbieten van 2023 heeft staan. Die suikerbieten zijn niks meer waard, en misschien nog erger: het is onmogelijk om er een nieuw gewas neer te zetten, zegt Tacken. "Hier hadden nu al doperwten moeten staan’’. Gewassen die wel geplant zijn, staan vaak onder water of zijn beschadigd.

Tineke de Vries, vakgroepvoorzitter van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente, noemt de problemen "enorm zorgwekkend”. Ook consumenten zullen de gevolgen van de problemen in de landbouw gaan ondervinden. Door de mislukte oogsten en vertraagde werkzaamheden zullen de groenteprijzen stijgen. Onderzoeker Bert Smit van de Wageningen Universiteit waarschuwt dat bijvoorbeeld de prijs van uien, wortels en aardappelen - en ja, dus ook de prijs van een frietje - onvermijdelijk omhoog zal gaan. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor België, Frankrijk en Duitsland, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn.

Tegen deze achtergrond roept LTO het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op om te stoppen met generieke maatregelen zoals de door boeren verguisde kalenderlandbouw. Volgens dit systeem, een van de maatregelen om de water- en bodemkwaliteit in Nederland te verbeteren, moeten akkerbouwers vóór 1 oktober hun hoofdgewassen oogsten, om plaats te maken voor stikstofbindende 'vanggewassen'. Maar als zaaien en poten al vertraging oploopt, is het maar de vraag of die deadline überhaupt nog gehaald wordt. “Het water staat boeren en tuinders letterlijk en figuurlijk aan de lippen," zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland. "De overheid moet meer flexibiliteit bieden en stoppen met generieke maatregelen die geen rekening houden met de praktijk en realiteit op het boerenerf. De praktijk en het weer laten zich niet sturen door opgelegde deadlines vanuit de overheid.”

LTO gaat binnenkort in gesprek met het ministerie van LNV over de huidige problemen. Behalve het stoppen met de kalenderlandbouw, wil de organisatie ook bespreekbaar maken dat de brede weersverzekering toegankelijker wordt. Daarnaast pleit LTO voor fiscale maatregelen zodat telers een reserve kunnen opbouwen voor tijden van tegenslag.
  • Deel
Druk af