+ Op naar een echt veerkrachtige landbouw
![Op naar een echt veerkrachtige landbouw](https://www.foodlog.nl/images/made/2a703e01277aca84/dartelstal_hamletz_719_433_84_s_c1.jpg)
De steun voor de oude landbouw staat de ontwikkeling van de nieuwe in de weg. Bouw die steun af, stelt Jeroen Candel voor.
Landbouweconoom Krijn Poppe overhandigde maandag een rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) over de bodem aan landbouwminister Carola Schouten. Dit rapport, met het advies een zo groot mogelijke groep boeren te belonen voor...
Gisteravond werd de kerncentrale van Fessenheim, de oudste nog in dienst zijnde kerncentrale van Frankrijk, is definitief van het elektriciteitsnet afgeschakeld. Dat meldt Electricité de France. In februari werd de eerste reactor van de centrale...
Microplastics zijn in staat om zowel groente als fruit binnen te dringen. Dat blijkt uit twee afzonderlijke studies. Dat doen ze door een soort houdini-act. Of het gevaarlijk is voor de gezondheid is nog niet duidelijk. Wel zou het een reden tot...
De stikstofmodellen waarmee boeren moeten werken om de natuurschade van hun bedrijf te berekenen zijn ongeschikt, schreven we regelmatig op Foodlog. Jarenlang werd het ontkend. Toen onlangs een wetenschappelijke commissie onder leiding van prof....
De vitaliteit van de rurale bodems in Nederland staat onder druk en het huidige bodembeleid is ontoereikend om dit te stoppen. Doelen ten aanzien van natuur, water en klimaat worden hierdoor niet gehaald en ook landbouwopbrengsten staan onder druk....
Afgelopen halve eeuw zijn we er aan gewend geraakt dat onze overheid en politici zich laten adviseren door allerlei wetenschappelijke instanties. Denk aan de European Food Safety Authority (EFSA), het Voedingscentrum, en het Rijksinstituut voor...
Twee advocaten die optreden tegen Roundup, de onkruidverdelger die glyfosaat bevat, bekenden afgelopen week voor een Amerikaanse rechter dat zij een fabrikant van chemische bestrijdingsmiddelen hebben geprobeerd af te persen voor $200 miljoen. De...
Al bijna een eeuw zijn proefpersonen vetgemest met extra calorieën om de geheimen van het dik worden te ontraadselen. Een uitgebreid overzicht van die experimenten zet alle kennis op een rijtje, maar laat nog vele vragen onbeantwoord. Waarom worden...
Foodlog bestaat 15 jaar! Onder leiding van Dick Veerman blikken Annet Roodenburg (HAS Hogeschool Den Bosch), Jos Hugense (Meatless) en Tobias Leenaert (medeoprichter ProVeg) 15 jaar terug in de tijd voor wat betreft voeding. Ook kijken zij 15 jaar...
De politiek zit een gezonde ontknoping van het stikstofbeleid in de weg. Dat constateerden 5 gasten die tevens belangrijke spelers zijn in het stikstofdossier vorige week in een eerste gesprek over het complexe dossier. Na het eindadvies van de...
De coronaquarantaine daagt ons – behalve fysiek en sociaal – ook psychologisch uit tot nieuwe eetgedragingen. Maken we daardoor andere voedselkeuzes en gaan we anders eten? Dat onderzoekt Foodlog in een reeks artikelen. Vandaag het interview met...