In de Ondertussen van dinsdag 3 december vallen mij deze berichten op:

- Chinese kinderen zijn de slimste kinderen ter wereld volgens de bij 600.000 scholieren in 79 landen afgenomen PISA-test (Bloomberg). Vijftienjarige Chinese scholieren steken op het gebied van lezen, rekenen en natuurwetenschappelijk inzicht met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. Opvallend: sociaal-economische omstandigheden maken daarbij niets uit. Zelfs de armste Chinese scholieren scoren nog 10% boven het OESO-gemiddelde (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling) van de PISA-test. Dat belooft wat voor de toekomstige (economische) ontwikkeling van China. Voor Nederlandse jongeren geldt het omgekeerde: zij scoren juist onder het gemiddelde - en vinden lezen maar tijdverspilling (Parool). Ook het niveau van de Belgische scholieren daalde de afgelopen 3 jaar over de hele linie (De Tijd).

- in Italië verdwijnt jaarlijks nog altijd 5,1 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak. De overheid neemt maatregelen. Een nieuwe wet maakt het mogelijk om voedsel dat over de datum maar nog wel eetbaar is te schenken aan voedselbanken of goede doelen. Voorheen kon je daar een boete voor krijgen. Voor restaurants en supermarkten die voedsel weggeven, is de afvalbelasting verlaagd: hoe meer voedsel een restaurant doneert, hoe minder belasting het hoeft te betalen. Ook boeren kunnen onverkochte producten zonder extra kosten aan goede doelen schenken (Hetkanwel). O ja, eten dat overblijft, gaat bij de Italianen natuurlijk niet in een doggy bag mee naar huis. In Italië noemen ze die liever de 'family bag'.

- de Afrikaanse varkenspest is Duitsland 'tot op een haar na genaderd' (Boerenbusiness). Duitse boeren maken zich grote zorgen. In november dook het virus onverwacht op in West-Polen en sindsdien stapelt het aantal besmette gevallen zich op. Dat maakt een uitbraak in Duitsland steeds waarschijnlijker. Als dat gebeurt is het hek van de dam: belangrijke afzetmarkten (denk aan China, Japan en de Filipijnen) zullen dan onverbiddelijk een importverbod afkondigen. Niet goed voor de Duitse varkensboeren, maar ook niet voor de Chinezen, die door de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in het eigen land toch al met een enorme schaarste en dus grote prijsstijgingen geconfronteerd zijn. En ondertussen hopen de Denen het virus buiten de deur te houden door snel hun 70-kilometer lange hek af te maken.

Was je pakje thuis laten bezorgen een paar jaar geleden nog een luxe, tegenwoordig is het een kopzorg. Zowel voor de bezorger als voor de ontvanger. In New York 'verdwijnen' dagelijks (!) 90.000 pakjes (The New York Times), alle op afstand bedienbare deurbellen-met-camera, extra grote brievenbussen en overbelaste bedrijfspostkamers ten spijt. Dan maar de buren inschakelen. Dat doen bezorgbedrijven inmiddels al zelf: de verdiensten voor de pakjes-in-ontvangstnemende buren kunnen oplopen tot zo'n $5 à $10 per pakje. Dat is wel wat meer dan bij ons (FD), waar een vergelijkbaar initiatief, Homerr genaamd, zo'n €0,30 per pakketje oplevert. Maar het kán tenminste.
In de hooggelegen Franse bergdorpjes van de Isère komt met het winterweer de hele pakketbezorging in het gedrang. IJs en sneeuw maken ook de meest welwillende buren onbereikbaar. De oplossing? Drones. Sneller en veiliger dan met de postauto de bergweggetjes op en af. Pakjes tot 2 kilo komen je voortaan aanvliegen vanaf het lanceerplatform van de postauto, nog CO2-vrij ook (The Guardian).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken