Eindelijk is er onderzoek dat iets aantoont over de gezondheidseffecten van biologisch eten. Tot op heden was immers alleen aangetoond dat biologische voeding m.n. rijker aan mineralen is, maar niet dat het een effect heeft op gezondheid.
Voor zover mij bekend is dit Nederlandse onderzoek het eerste in de wereld dat daadwerkelijk ingaat op het gezondheidseffect van biologische voeding. Het onderzoek werd gestart in 2005.
Biologisch voedsel leidt tot een alerter immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van samenwerkende onderzoeksinstellingen, waaronder het Louis Bolk Instituut, Wageningen UR, RIKILT en TNO. Kippen die biologisch voer kregen, hadden een lager (=natuurlijker) gewicht en bleken zich sneller te herstellen van een aandoening. Hiermee is voor het eerst een directe relatie aangetoond tussen biologisch voedsel en gezondheid bij dieren. Biologica verwacht dat de onderzoeksresultaten een impuls kunnen geven aan de verdere marktgroei van biologisch voedsel. Het onderzoeksrapport “Biologisch gezonder? Een onderzoek naar biomarkers” werd vanmorgen in ontvangst genomen door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Verburg concludeerde dat dieren die biologisch voer hadden gekregen een duidelijk betere afweer hadden tegen ziekten, maar gaf aan het jammer te vinden dat de vraag ‘Is biologisch gezonder?’ nog niet volmondig kan worden beantwoord. Ze vroeg daarom naar een nieuw scherp vervolgonderzoeksvoorstel om ook deze stap te kunnen maken.
In het onderzoek werden kippen twee generaties lang intensief gevolgd. Hieruit bleek onder andere dat de kippen die biologisch voer aten, sneller herstelden van een aandoening. Hiermee werd voor het eerst een direct verband gelegd tussen voedsel en gezondheid. Veel consumenten kopen biologisch voedsel vanwege de associatie met gezondheid.
Nieuwe stap in reeks onderzoeken
Biologica pleit al jaren voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid en beschouwt de resultaten van het nieuwe onderzoek als een nieuwe belangrijke doorbraak. In 2006 is uitvoerig onderzoek gedaan naar de voedselveiligheid van biologisch. Een product is “voedselveilig” als het geen stoffen bevat die de gezondheid kunnen schaden. De conclusie was dat biologische producten even veilig waren als gangbare. Op enkele onderdelen scoorde biologisch zelfs beter, zoals het voorkomen van antibioticaresistentie.
Verder is meerdere malen onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van biologisch voedsel. Deze onderzoeken laten hogere gehaltes aan mineralen, vitaminen zien bij groente en fruit en hogere gehaltes aan gezonde vetzuren bij melk.
bron: biologica
Dit artikel afdrukken
Voor zover mij bekend is dit Nederlandse onderzoek het eerste in de wereld dat daadwerkelijk ingaat op het gezondheidseffect van biologische voeding. Het onderzoek werd gestart in 2005.
Biologisch voedsel leidt tot een alerter immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van samenwerkende onderzoeksinstellingen, waaronder het Louis Bolk Instituut, Wageningen UR, RIKILT en TNO. Kippen die biologisch voer kregen, hadden een lager (=natuurlijker) gewicht en bleken zich sneller te herstellen van een aandoening. Hiermee is voor het eerst een directe relatie aangetoond tussen biologisch voedsel en gezondheid bij dieren. Biologica verwacht dat de onderzoeksresultaten een impuls kunnen geven aan de verdere marktgroei van biologisch voedsel. Het onderzoeksrapport “Biologisch gezonder? Een onderzoek naar biomarkers” werd vanmorgen in ontvangst genomen door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Verburg concludeerde dat dieren die biologisch voer hadden gekregen een duidelijk betere afweer hadden tegen ziekten, maar gaf aan het jammer te vinden dat de vraag ‘Is biologisch gezonder?’ nog niet volmondig kan worden beantwoord. Ze vroeg daarom naar een nieuw scherp vervolgonderzoeksvoorstel om ook deze stap te kunnen maken.
In het onderzoek werden kippen twee generaties lang intensief gevolgd. Hieruit bleek onder andere dat de kippen die biologisch voer aten, sneller herstelden van een aandoening. Hiermee werd voor het eerst een direct verband gelegd tussen voedsel en gezondheid. Veel consumenten kopen biologisch voedsel vanwege de associatie met gezondheid.
Nieuwe stap in reeks onderzoeken
Biologica pleit al jaren voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid en beschouwt de resultaten van het nieuwe onderzoek als een nieuwe belangrijke doorbraak. In 2006 is uitvoerig onderzoek gedaan naar de voedselveiligheid van biologisch. Een product is “voedselveilig” als het geen stoffen bevat die de gezondheid kunnen schaden. De conclusie was dat biologische producten even veilig waren als gangbare. Op enkele onderdelen scoorde biologisch zelfs beter, zoals het voorkomen van antibioticaresistentie.
Verder is meerdere malen onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van biologisch voedsel. Deze onderzoeken laten hogere gehaltes aan mineralen, vitaminen zien bij groente en fruit en hogere gehaltes aan gezonde vetzuren bij melk.
bron: biologica
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
NRC van zaterdag gelezen? Een prima weergave wat mij betreft.
Zie: Biologisch voedsel lijkt gezonder - eerste onderzoek naar gezondheidseffecten biologisch voedsel heeft complex resultaat
Pjotr, zonder meer waar. Ik gaf dan ook een volledig recept voor een kort commentaar, een achtergrondartikel en zelfs voor een speciale bijlage ;-)
Voor de vrijdagochtend had de journalist zich kunnen beperken tot de eerste set van 3 streepjes die ik om 12:55 pm tikte.
Hij (zij?) had bovendien moeten vermelden dat dit een van de eerste - zoniet, bij mijn weten, het eerste - onderzoeken is die eindelijk eens iets laten zien over de effecten op eters ipv alleen maar dat de samenstelling van bio producten licht afwijkend is en daarom (niet dus) gezonder is.
Wat ik om 12:55 pm schreef is kennelijk ook voor hier teveel. Ik zie net 2 mailtjes die zeggen: die tekst had je op de voorpagina moeten zetten!
@Dick Veerman Dec 15, 07 | 12:55 pm.
Lijkt mij iets te veel van het goede voor een (voor)pagina-artikeltje op vrijdagochtend.
Maar misschien pikt de Vk het op voor een achtergrondartikel, volgend weekend.
nick@ ik ga een eindje met u mee.
een zaak die niet naar boven komt, is hoe gezonde mensen reageren afhankelijk van hun gesteldheid.
ge zoudt gezonder worden van dit en dat, en het blijft een koffiedik kijken. de krampachtigheid van herr professor doctor Vogel.. die nog geen zwemdiploma had...
onze oude huisarts, tevens huisvriend, feliciteerde mij eens met de woorden:
"proficiat marieke ! ge treedt het tijdperk binnen van de de drie 'f'-s, bedreigend voor vrouwen: fat-forty-female, maar maakt u geen zorgen want gij zijt de bezitster van het unieke 'churchill'-gen ! "
"wablief dokter ?"
"vreten, roken en zuipen, en ge wordt er oud mee !"
"awel... merci dokter en stief bedankt !"
OK, ik zet alvast wat geld opzij voor m'n giraffenboerderj. Gevulde giraffenek schijnt heerijk te zijn, maar is straks dus ook helemaal IKB! En uit Davidson:
Zebra flesh... I should without hesitation deem the tenderest, most savoury, and best flavoured of all game meat, especially when the animal is young
Ik verheug me wel op het Out of Africa-dieet.