We worden er gek van. Die bak moet gegeten worden. Acht keer in de week moet er iemand aan geloven. Anders schiet het te ver door. Buren durven niet meer open te doen. En je moest eens weten wat het zou moeten kosten, want het is biologisch. Nou ja, niet gecertificeerd natuurlijk, maar het krijgt biologische mest, alle aandacht en trots en blijft daarom onbespoten.
Maf, dat de buren niet snappen dat ze allemaal net zoiets maar dan wat anders moeten planten. Een gewasje of 10 en hier en daar een stel kippen met
Burenruilhandel is een feest. Je eet gratis, super vers, gevarieerd en er is geen vierkante centimeter extra landbouwgrond voor nodig al zullen tuinders, telers en eierboeren er niet blij mee zijn.
Ervaring met plagen van 60x60 en ruilhandel?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, het is hier wat rustiger en het is een leuke afleiding tijdens een saaie klus: bollensortiment controleren of 1) de maat, 2) het aantal bollen per verpakking en 3) de verkoopprijs nog kloppen voor het aankomend seizoen...
Maar goed, ik ken de strijd om klei bewerkbaar en oogstzeker te krijgen. Hoe zwaarder de klei, hoe lastiger. Maar dan blijft mijn advies: werk er eens een karretje kompost doorheen, niet te kinderachtig, gewoon veel! Het resultaat is jarenlang oogstplezier. Ook voor tomaten geldt, dat een iets verhoogd plantenbed (een "rug") wonderen doet.
Dag Ton! Een leuke verrassing je hier tegen te komen! De Betuwe, zware rivierklei. Gemengd met compost en organische mest, maar toch... Mbt de tomaten zie ik elk jaar een enorme terugval in de groei als ik ze buiten op de klei neerzet. Ik denk te weten dat de klei "beter" zou zijn voor alle planten, maar als je ziet hoe de tomaten er in de kas bijstaan (in 40cm pure compost)...
Precies, Ton, hier op de goed losgewoelde klei heb ik heerlijke worteltjes geoogst. Wel de grond luchtig houden er om heen tijdens de groei.
Ik weet niet wat je met "echte klei" bedoelt... Zware klei of potklei? Goed bewerkte, middelzware klei (tot 50% lutum) met een hoog humusgehalte (kompost e.a. organische mest) is een uitstekende basis voor wortelen en tomaten! De rassenkeuze voor wortelen kan je iets aanpassen op zwaardere grond, dus stomppuntige soorten kiezen. Tomaten op vruchtbare klei groeien zelfs beter dan op zandgronden. Een algemene tip bij kleigronden: teelt op verhoogde bedden geeft een natuurlijke afwatering bij groentesoorten die niet van te veel nat houden (aardbeien, haverwortel, schorseneren, etc.) Wees blij als je kleigrond hebt: de bemesting spoelt minder snel uit, de onderlaag houdt zeer lang vocht vast en (zoals hierboven al verteld) de smaak van wortel- en knolgewassen zijn oha beter.
Peen op echte klei zal moeilijk gaan. Zelfs de grovere winterwortel heeft het moeilijk op de klei. Krijg je van die "gedrochten" met 2 of 3 "wortels". Voor een aantal vruchtgroenten geldt: beter op de klei dan op het zand. Geeft meer opbrengst. Of er ook veel smaakverschil in zit??? Voor aardappelen is dat bewezen, dwz voor bepaalde varieteiten als Doré, Frieslander, Eigenheimer etc. maar voor andere groenten....? Bijvoorbeeld tomaten op klei hebben het moeilijk en maken gigantische groeiachterstanden door, waardoor ze ook nog eens vatbaarder zijn voor ziekten...